BiH
0

Sava prilazi kućama u bijeljinskom naselju Novi

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vodostaj rijeke Drine u Semberiji u drastičnom je opadanju i rijeka se vratila u korito, ali je Sava i dalje u porastu i voda prilazi prvim kućama u bijeljinskom naselju Novi, rekao je Srni šef Civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić.

Vodostaj Save na Rači jutros je bio 700 centimetara i u odnosu na jučer veći je za 18 centimetara, a vanredna odbrana od poplava proglašava se na koti od 750 centimetara.

"Svi putevi u regiji su prohodni, ali povećava se zaplavljeni pojas u naselju Novi, gdje je pod vodom više od 300 hektara oranica i voda je stigla do prvih desetak kuća koje su od obale udaljene oko dva kilometra", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, očekuje se dalji rast vodostaja rijeke Save i pripadnici Civilne zaštite su u pripravnosti, pripremljeni su čamci i druga oprema za spašavanje u poplavama, a stanovništvo je upozoreno.

Dobra vijest za građane Bijeljine je, kaže Ristić, da je vodostaj Drine u odnosu na juče pao za 95 centimetara. Protok na Hidrocentrali kod Zvornika jutros je 824 metra kubna u sekundi, što je gotovo upola manje nego prethodna tri dana.