Stanje na terenu
1

Sava prijeti poplavama, a u Kantonu Sarajevo opada nivo vodostaja

L. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na području Federacije BiH u protekla 24 sata na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save dostignuti su nivoi vode pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija koje provode zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara, definisani federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Portparol Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač rekla je da je još na snazi vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne - sliv rijeke Željeznice, u Unsko-sanskom kantonu, te u Bosansko-podrinjskom kantonu, kako je i prognozirano u obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja izdatom 16. januara.

Kovač je naglasila da se na svim hidrološkim stanicama u Kantonu Sarajevo bilježi stagnacija i opadanje vodostaja. Ona je rekla da su dostignuti nivoi za početak obavještavanja na Ilidži i u Reljevu.

Prema njenim riječima, stanovništvo i privredni subjekti koji se nalaze u blizini vodotokova upozoreni su na pojačan oprez, a službe civilne zaštite na pripravnost u slučaju pogoršanja situacije.

U srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne trenutno je stagnacija na većini hidoloških stanica, a usljed dotoka sa gornjeg dijela sliva tokom dana se očekuje blagi porast vodostaja.

U slivu Une i Sane nove padavine uzrokovale su porast vodostaja na većini hidroloških stanica na Uni, a posebno na Sani.

"U toku dana očekuje se dostizanje vrha vodnih talasa, a nakon toga stabilizacija vodostaja na svim stanicama", rekla je Kovač.

Kovač kaže da je u Unsko-sanskom kantonu u Bihaću rijeka Una 12 centimetara prešla kritičnu tačku, a u opštini Sanski Most vodostaj Sane iznosi 316 centimetara, a kritična tačka je na 380 centimetara.

Ona napominje da su se u opštini Ključ rijeke Sana i Sanica izlile iz korita i poplavile poljoprivredno zemljište.

"Za sada nema ugroženih objekata i ekipa Službe za civilnu zaštitu opštine Ključ prati sistuaciju na terenu", rekla je Kovač.

Ona je dodala da se u Cazinu u naselju Tržac rijeka Mutnica izlila iz korita i poplavila poljoprivredno zemljište. Nema ugroženih objekata i putnih komunikacija.

Kovač je također navela da su u Tuzlanskom, Posavskom, Zeničko-dobojskom i Zapadnohercegovačkom kantonu rijeke u blagom porastu, ali da za sada nema opasnosti od izlivanja.