Sindikat obrazovanja
870

Saudin Sivro: Povratak učenika u klupe je potpuno opravdan, korona se širi na dernecima

N. O.
Saudin Sivro (Foto: D. S./Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: D. S./Klix.ba)
Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, u razgovoru za Klix istakao je kako je za mentalno zdravlje učenika i obrazovnih radnika neophodno da se djeca vrate u školske klupe.

Od početka pandemije prošlo je više od godinu dana, a uskoro se navršava i godina dana od uvođenja online nastave u Kantonu Sarajevo. Sivro ističe da su u obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine, provedene sve epidemiološke mjere koje je izdao Krizni štab te da ih nisu pretjerano komentarisali niti im se protivili.

Međutim, sindikat sada traži od vlade i Kriznog štaba da učini sve što je neophodno kako bi se djeca mogla vratiti u škole. Preduslov da bi se djeca vratila u škole jeste da se rigoroznije mjere provedu svuda, osim u školama, naglašavaju iz sindikata.

"Škole treba otvoriti, a sve ostalo zatvoriti", rekao je Sivro.

Stav sindikata jeste da se učenici trebaju vratiti u školske klupe uprkos nedavnom pooštravanju mjera zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Sivro ističe da treba zatvarati tržne centre, ugostiteljske objekte i druga mjesta okupljanja na kojima se stvaraju klasteri, ali ne i škole.

"Povratak učenika u klupe je potpuno opravdan jer se pandemija ne širi u školama, već u tržnim centrima, na 'dernecima', svadbama, veseljima", izjavio je Sivro.

Posljedice na mentalno zdravlje

Razlog za otvaranje škola sindikat obrazovanja pronalazi u već vidljivim posljedicama na mentalno zdravlje učenika i nastavnog osoblja.

"Brojni članovi sindikata se javljaju zbog psiholoških problema zbog uslova u kojima rade. Oni koji su čestiti rade dupli posao (zbog kombinovanog sistema nastave), nose svoj posao kući te imaju stalni pritisak jer rade duže od osam sati u toku jednog dana", kazao je Sivro.

Sindikat smatra da bi prioritet trebalo biti obrazovanje i ulaganje u obrazovanje te poziva donosioce odluka na prilagođavanje trenutnih mjera.

"Ako krizni štab odobri distancu od 1 metar, svi učenici se mogu vratiti u škole bez problema, ali sve dok je obavezna distanca od 1,5 do 2 metra - ne mogu se ispoštovati mjere", ističe Sivro, "jer da bi se prema propisima smjestio razred od 25 učenika, trebao bi prostor od oko 80 metara kvadratnih, a veličine učionica se kreću od 40 do 60 metara kvadratnih."

Sivro smatra da će trenutni način održavanja nastave imati posljedice i u daljoj budućnosti.

"Kada djeca odrastu, neće ostati u ovoj zemlji, jer oni koji vode ovu zemlju donose diskutabilne odluke, a to će im se obiti o glavu, egzodus će biti još veći", kazao je predsjednik sindikata.

Također, Sivro je spomenuo i jučerašnju donaciju vakcina koja je stigla iz Srbije.

"Naša djeca su svjesna da smo jučer primili 'sadaku' iz susjedne zemlje", trekao je i istaknuo kako smatra da će i to utjecati na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine u budućnosti.