Počeo štrajk
89

Saudin Sivro: Ponuda Vlade KS za osnovicu od 300 KM putem konferencije je sramna

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je kako je ponuda Vlade KS da osnovica prosvjetnim radnicima bude 300 KM, umjesto traženih 330 KM, sramna.

"Neka smanje sebi plaće pa će biti za sve ljude. Neka i nama daju koeficijent od 0,4. Prijetnje tužbama su priče za malu djecu. Štrajk je organizovan u skladu sa zakonom. Mi ne određujemo radno vrijeme. Radnici dolaze na posao, ali ne počinju raditi do utvrđene satnice", kazao je Sivro.

Na tvrdnje premijera KS Adema Zolja da su ovo politički potezi i da su pojedini predstavnici sindikata, koje nije želio imenovati, na izbornim listama političkih stranaka, Sivro je rekao kako nijedan od njihovih povjerenika nije na listi bilo koje stranke.

"Imamo članove koji su na listama stranaka, čak i vladajućih, ali su i oni stavili svoj potpis za štrajk, što govori kakva je situacija. Vlasti trebaju preuzeti odgovornost", rekao je Sivro.

Premijer Zolj je izjavio jučer kako roditelji negoduju zbog najavljenog štrajka prosvjetnih radnika, ali je Sivro kazao kako negoduje samo manji broj roditelja, dok ih većina podržava u borbi za prava.

"Drago nam je da je svijest roditelja veća od svijesti onih koji sjede u Vladi. Njihova podrška nas ohrabruje. Neka ukinu sebi privilegije i druge dodatke pa će imati para za sve radnike u KS", kazao je Sivro.

Još jednom je pozvao premijera i ministre na pregovore te je poručio da ih tuže ukoliko smatraju da je štrajk nezakonit, iako su ispoštovali sve procedure.

U srijedu, 19. septembra, premijer KS je zakazao sastanak s predstavnicima sindikata osnovnog obrazovanja, srednjeg obrazovanja, visokog obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika. Jučer je poručio kako je jedina moguća i realna osnovica plaće 300 KM te da bi povećanja koja su prosvjetari tražili značila kolaps za Kanton Sarajevo.