|

Saudin Sivro: Bogunić dopušta da joj u školama rade lopovi

Saudin Sivro: Bogunić dopušta da joj u školama rade lopovi
106
I. P.
21.1.2020. u 21:50
59
komentara
106

dijeljenja
Saudin Sivro: Bogunić dopušta da joj u školama rade lopovi Foto: I. Š./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo objavio je demanti na saopćenje Vlade KS koje je portal Klix.ba prenio pod naslovom "Ministarstvo obrazovanja KS: Sivro kontinuirano vrijeđa ministricu Bogunić".
Demanti kojeg potpisuje predsjednik Saudin Sivro prenosimo u cjelosti:

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u reagovanju koje temelji na zahtjevu Sindikata za stavljanje van snage nezakonito donesenog Pravilnika o prepoznavanju, prevenciji i zaštiti od diskriminacije u osnovnim školama od 14.1.2020. godine pokušava Sindikat u javnosti predstaviti kao organizaciju koja 'ozbiljno ugrožava uspostavljanje vladavine prava u obrazovnom sistemu, najbolji interes djece i njihovu zaštitu' što je neistina jer zahtjev Sindikata jeste da se van snage stavi 'ministricin' Pravilnik koji nije donesen u skladu sa zakonom:

1. Član 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju nije uopće propisao da ministrica treba da donese Pravilnik, a s druge strane na desetine pravilnika nije donijela, a ima obavezu po Zakonu da donese i među kojima se nalaze vrlo bitni propisi i za učenike i za prosvjetne radnike;2. Ministrica uopće nije konsultovala Sindikat, a ima tu obavezu na osnovu odredbi Zakona o vijeću zaposlenika FBiH, Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ministrica pokušava Sindikat predstaviti kao protivnika "Pravilniku o prepoznavanju, prevenciji i zaštiti od diskriminacije u osnovnim školama i uspostavljanju vladavine prava u obrazovnom sistemu" i navodi da "predmet Pravilnika ne reguliše radno-pravni, materijalni, niti socijalni status radnika, već je preventivnog karaktera" što je neistina jer:

1. Sindikat je predlagač i supotpisnik važećeg Kolektivnog ugovora koji sadržava cijelo jedno poglavlje koje tretira zaštitu od diskriminacije i osiguranje dostojanstva radnika, kao i lakše i teže povrede radne dužnosti u vrtićima i osnovnim školama, a ta tematika obuhvata i odnos radnika prema svim učesnicima u procesu odgoja i obrazovanja;

2. Sindikat je u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo aktivno sarađivao po pitanju rješavanja problema sukoba interesa i izradi Pravilnika o sukobu interesa, a ministrica se nije time bavila jer joj je sva pažnja bila usmjerena na to šta Sindikat radi;

3. Član 25. Pravilnika definiše krivičnu, disciplinsku i druge oblike odgovornosti, odnosno jasno definiše da se protiv učesnika u procesu odgoja i obrazovanja koji se ponaša suprotno tom Pravilniku pokreće disciplinski postupak. Disciplinski postupak je proces koji se odnosi na radnike i to pitanje je definisano Kolektivnim ugovorom. Sve navedeno ukazuje da Pravilnik zadire u radno-pravne odnose što znači da je Sindikat morao biti uključen u proces donošenja Pravilnika;

4. Sindikat je mnogo puta javno tražio da se ne čini diskriminacija prema prosvjetnim radnicima, ali i učenicima u vrtićima i školama. To je jednostavno provjeriti na internet stranici Sindikata.

Odlučno odbacujemo kvalifikacije da Sindikat „kontinuirano diskredituje, omalovažava i vrijeđa ministricu kao i ostale državne službenike“ jer je to neistina i to se dešava u suprotnom smjeru, odnosno prema Sindikatu, jer:

1. Sindikat je na protestima u septembru 2018. godine javno tražio ukidanje liste čekanja u vrtićima. Ministrica je poslala svoju savjetnicu koja je gostujući u jutarnjem programu BHT1 izjavila i javno se hvalila kako je Ministarstvo u potpunosti ukinulo liste čekanja u vrtićima. Istovremeno, u vrtićima lista čekanja, ne samo da nije ukinuta, već na istoj se nalazi preko 300 djece. Prethodno je bilo jedna od reakcija Sindikata u vidu javnog iznošenja činjenica, a ne vrijeđanje, diskreditovanje i omalovažavanje ministrice i njene savjetnice;

2. Istoga dana po nalogu ministrice, njena savjetnica je izjavila da su svi sekretari konsultovani oko Pravilnika što je neistina koju je 21.1.2020. godine u Dnevniku TVSA demantovao Aktiv sekretara osnovnih škola. Prethodno je Sindikat reagovao i javno objavio tu činjenicu;

3. Sindikat je nekoliko puta dokazao da ministrica sama diskredituje Ministarstvo, a posljednji dokaz za to je sljedeća situacija: ministrica je dobila kovertu koja je bila otvorena na protokolu Vlade Kantona Sarajevo, u koverti se nalazilo anonimno pismo i kopija platne liste predsjednika Sindikata koja je usred bijelog dana na sjednici Odjeljenjskog vijeća Škole u kojoj radi ukradena, anonimno pismo je protokolisano 17.1.2020. godine pod brojem 11-04974-2, parafirala ga je ministrica sa datumom 15.1.2020. godine i upisala ime svoje pomoćnice. Taj prethodno opisani anonimni dopis je objavljen na FB profilu predagogice jedne sarajevske škole. Objavio ga je Ibrahim Dedić. Dotični je objavio i raspored časova u školi u kojoj radi predsjednik Sindikata i ono što je indikativno dotični je objavio i ukradenu platnu listu predsjednika Sindikata. Ministrica umjesto da pokrene istragu o tome ko je ukrao platnu listu i ko joj je dostavio platnu listu, javno se pita da li predsjednik Sindikata diskriminira! Javnost treba da zna da predsjednik Sindikata ne radi manje, već više kao i da predsjednik Sindikata ima dijete sa teškoćama (100% invalida), kćerku od 17 godina i da to znaju svi koji ga poznaju i da to pravo koriste ostali radnici koji to pravo imaju. Sve to zna i ministrica. Zna i za dijete. Zna i za platu. Zna i za sve okolnosti. I prije navedene koverte. Ministrica zna i u koju školu predsjednik Sindikata vozi i „nosi“ svoju kćerku. Zna ministrica i da predsjednik Sindikata ima pored kuće lift. Zna ministrica i da srednja škola koju pohađa kćerka predsjednika Sindikata nema lift ali je ne zabrinjava ta činjenica. Ona posjeti tu školu i djeci podijeli bombone. Zna i ministar rada, gospodin Garibija, da jedina srednja škola u Kantonu Sarajevo koja obrazuje učenike s teškoćama nema lift već da koristi lift druge škole. Zna se sve. A predsjednik Sindikata nema protiv da se sve zna. A saznat će se još mnogo toga.

Zakon o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, Kolektivni ugovor i Konvencije o pravima djeteta su propisi koji daju dovoljno prostora svima nama da prepoznamo, preveniramo i zaštitimo sve od diskriminacije u osnovnim školama, ali valjalo je valjda da se ministrica malo pohvali da je nešto uradila.

Teško onome koga ministrica bude štitila od diskriminacije, segregacije, govora mržnje, uznemiravanja, ponižavajućeg postupanja i nasilja, te bilo kojeg drugog ponašanja a posebno to znaju neki od direktora i radnika škola, čija imena i prezimena nećemo navoditi u javnosti, ali sigurno hoćemo na jednom od sudova, ljudskih ili Božijeg.

Ministrica dopušta da joj u školama rade lopovi koji kradu platne liste, koje javno objavljuju razni Džeriji i dedići.

Sindikat poziva ministricu da podnese ostavku iz moralnih razloga, a ako to ne uradi odmah, svakako će uskoro biti smijenjena zajedno sa Vladom u kojoj sjedi, jer ništa korisno nije radila niti radi i istovremeno ruši tu istu Vladu koja ju je od Sindikata štitila. Sramota pripada i ministrici i gospodinu Konakoviću, predsjedniku Naroda i pravde, koji je prosvjetnim radnicima „doveo“ ovakvu ministricu.

Sindikat će nastaviti svoju borbu za prava prosvjetnih radnika, bolje plate, sigurnija radna mjesta, ali borit će se i protiv mita, korupcije, nepotizma, diskriminacije, sukoba interesa, a posebno za pravednije i kvalitetnije obrazovanje u Kantonu Sarajevo i šire.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...