Istraga ubistva
8

Saudijska Arabija nije dala dozvolu za ulazak istražnog tima UN-a u konzulat u Istanbulu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija još nije dala dozvolu za ulazak istražnog tima UN u Konzulat te zemlje u Istanbulu, gdje je ubijen novinar Jamal Khashoggi, saopštila je danas specijalni izvjestilac svjetske organizacije Anje Kalamar.

Kalamar, koja predvodi istražni tim UN u Turskoj, nakratko je obišla dio Istanbula u kojem se nalazi Konzulat Saudijske Arabije, ali nije ušla u objekat.

Ona je u obraćanju ispred zgrade rekla da je zatražila pristup od saudijskih vlasti i sastanak sa saudijskim vlastima u Turskoj i kraljevini.

"Pošteno govoreći, zahtjev je njima stigao prilično kasno, pa je potrebno da im damo još malo vremena da ga obrade", rekla je Kalamar.

Saudijski novinar ubijen je u zgradi Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, kada je došao da preuzme dokumente za vjenčanje. On je bio kolumnista Washington Posta poznat kao kritičar saudijske vladajuće porodice.

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je saudijski prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman naredio akciju ubistva Khashoggija.

Prema navodima američkih službi, Khashoggijevo tijelo je raskomadano i sklonjeno na lokaciju koja nije poznata javnosti.

Zvanični Rijad demantovao je da je princ umiješan.