Veliki dan za državu
410

Sattler uručio Tegeltiji odluku EU o kandidatskom statusu: Građani BiH su ovo zaslužili

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler održali su danas sastanak na kojem je zvaničnik EU uručio Tegeltiji dva izvještaja od čega jedan sadrži i preporuku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Na početku obraćanja, Sattler je naglasio kako je ovo pravi trenutak da BiH dobije kandidatski status.

"Prvi dokument je da se BiH dodijeli status kandidata i to bez dodatnih uslova. Drugi izvještaj tiče se napretka BiH u protekloj godini. Danas u Briselu, 27 komesara se složilo da je ovo trenutak da BiH krene naprijed na svom putu ka EU. Ovo je važna poruka i važan dan za BiH i želim čestitati svim građanima Bosne i Hercegovine koji su zaslužili ovo", rekao je Sattler.

Kada je riječ o napretku BiH, Sattler je naglasio kako je bilo pozitivnih, ali i negativnih strana.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Nije zabilježeno previše pomaka u protekloj godini jer su bile blokade. Nije bilo ispunjenja zahtjeva u politčkim i ekonomskim kriterijima. Nije bilo pomaka ni na socioekonomskim reformama. Iskoraka je bilo, došli su kasno u proljeće i ljeto počevši od sastanka u Briselu pod predsjedavanjem Michela i Borrella koji su okupili lidere stranaka. Tu je osigurano opredjeljenje lidera za dalji rad. Parlament je usvojio zakon o javnim nabavkama, došlo je do nastavka dijaloga, upravljanja migracijama, značajnijeg stepena usklađivanja s vanjskom politikom EU", mišljenja je šef Delegacije EU.

Nakon toga, Sattler se osvrnuo i na preporuke o dodjeli kandidatskog statusa BiH.

"Ona je jednoglasno usvojena u Briselu, usvojilo ju je svih 27 komesara. Preporuka je da se ide s dodjelom kandidatskog statusa BiH i to bez uslovljavanja što je vrlo važno naglasiti, ali uz određena očekivanja. To obuhvata rad u vladavini prava, borbi protiv korupcije, rad na temeljnim pravima i generalno nastavak rada na ispunjavanju 14 prioriteta koji neće nestati", poručio je Sattler.

Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)

Objasnio je i tri razloga zašto je donesena ovakva preporuka.

"Prvi moramo pripisati svom napretku koji je ostvaren od tri i po godine od objavljivanja mišljenja Evropske komisije. Tu su problemi koji su rješavani, kao što su izbori u Mostaru, usvajanje strategije procesuiranja ratnih zločinaca, šest do sedam stavki na kojima je uspješno rađeno. Drugi razlog je geopolitička situacija. Sama preporuka i ovakva odluka jeste odraz posotojećih prilika. Nalazimo se u ratnom stanju i otud važnost međusobnog jedinstva na EU kontinentu gdje se dodatno približavamo s onima kojima dijelimo zajedničke principe i vrijednosti. Treći razlog za ovakvu preporuku je što ona predstavlja svojevrsnu zadaću za domaće vlasti i to one koje su na odlasku kao i one koji dolaze. Mislim na usvajanje Zakonn o sukobu interesa, izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u i drugim propisima, unapređenje saradnje s EUROPOL-om. Ovo je dio zadaće za sve strukture. Iskoristit ću priliku da pozovem na ubrzan proces formiranja vlasti, mislim da imamo bolje okolnosti koje bi to mogle omogućiti", ističe Sattler.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U svom obraćanju šef Delegacije EU u BiH je naglasio kako je rat u Ukrajini dodatno približio zemlje u Evropi.

"Od početka agresije Rusije na Ukrajinu, mi se sve više zbližavamo i u tom kontekstu smo BiH uključili u cijeli niz naših programa i inicijativa koje trebaju odgovoriti na nove izazove koji su se pojavili. To govorimo o sigurnosti snabdijevanja hranom, energentima i tu je BiH uključena", zaključio je Sattler.

Medijima se nakon sastanka kratko obratio i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji se zahvalio Sattleru na vijestima koje je donio iz Brisela.

Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Hvala ambasadoru što je napokon donio jednu dobru vijest iz Brisela, uglavnom su dolazile loše. Ovo je dobra vijest za BiH, koju dugo očekujemo i koju sam očekivao da će EK saopćiti građanima još prije godinu, ali oni su odlučili da je danas taj trenutak", rekao je Tegeltija.

Poručio je kako je kandidatski status Bosna i Hercegovina trebala dobiti i ranije.

"Smatram da je BiH ispunila dovoljan broj uslova koji nam omoogućava da dobijemo kandidatski status i ranije. Mislim da bi bilo mnogo bolje da su ove poruke poslane građanima BiH ranije. Otkada sam na čelu Vijeća ministara, stalno smo imali u fokusu zahtjeve koje je postavila Evropska komisija. Nekoliko vrlo teških uslova smo ispunili i smatram da smo zaslužili kandidatski status", poručio je Tegeltija.