Tri teme razgovora
409

Sattler u Mostaru: Znamo da je Čović šampion evropskih integracija

R. D.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler poslije sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru kazao je kako je razgovarano o tri važne teme.

"Neminovno se govorilo o pandemiji koronavirusa, a ja sam ranije uručio jedan dio opreme Vladi HNK, što je još jedan od pokazatelja da je EU s vama. Vrlo je važan start ekonomije i spašavanje radnih mjesta. Za pomoć preduzećima i njihovom opstanku osigurali smo više od 17 miliona eura bespovratnih grant sredstava", izjavio je Sattler te nagovijestio da će mnogo toga biti plasirano u Hercegovinu, posebno u sektor turizma koji je bio prvi na udaru.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

On je nagovijestio da će pomoć na makro nivou biti osigurana u iznosu od 250 miliona eura i da će se to moći koristiti za rješavanje neminovnih minusa, odnosno budžetskih deficita.

"Dotakli smo se teme lokalnih izbora i održavanja izbora u Mostaru, a to je prioritet u mjerama EU preciziran u 14 zaključaka. Pravo mjesto za dogovor je Parlament BiH, ali postoji i mogućnost koju je predvidjela presuda suda u Strazburu", izjavio je on.

Sattler je kazao kako se danas sa svojim mostarskim sagovornikom dotakao i teme evropskih integracija.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Vjerovatno ste vidjeli da je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi mogao rezultirati napretkom. Ovaj proces bi morao biti brži, a dogovorena procedura predviđa da taj proces bude inkluzivan s uključivanjem što šireg spektra aktera. Pozvao sam gospodina Čovića da bude aktivan sudionik ove incijative. Predsjednika Čovića poznajem odavno, veoma se dobro sjećam da je on uručio aplikaciju za članstvo u EU i on je jedan od šampiona evropskih integracija, na čemu mu se zahvaljujem", izjavio je Sattler te ga pozvao da bude aktivan sudionik procesa koji se ponovo pokreću.