Značajna pomoć
20

Sattler u Mostaru uručio zaštitnu opremu iz EU za medicinske radnike

A. B.
Nevenko Herceg i Johann Sattler (Foto: Vlada HNK)
Nevenko Herceg i Johann Sattler (Foto: Vlada HNK)
U sklopu podrške Evropske unije (EU) borbi protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler uručio je danas u Mostaru značajne količine medicinske opreme.

Oprema u vidu zaštitnih rukavica, maski, kapa i zaštite za obuću uručena je Upravi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a bit će dostavljena medicinskim ustanovama u kantonu.

Ambasador Johann Sattler je tom prilikom istakao da je EU mnogo puta do sada pokazala solidarnost sa BiH.

"Nastavljamo s isporukom zaštitne medicinske opreme u cijeloj zemlji. S najvećim brojem zaraženih u Federaciji, ovaj kanton je u posebno teškoj situaciji. Zato mi je drago što možemo dati svoj doprinos medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa”, izjavio je ambasador Sattler.

EU je do sada za ovaj kanton isporučila opremu u vrijednosti od preko 50.000 eura. Ukupna vrijednost medicinske opreme za ovaj kanton, kroz program EU pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, iznosit će oko 300.000 eura, a uskoro se očekuje isporuka sedam respiratora, jednog rendgen aparata i dodatne zaštitne medicinske opreme.

Nevenko Herceg i Johann Sattler (Foto: Vlada HNK)
Nevenko Herceg i Johann Sattler (Foto: Vlada HNK)

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je rekao da je ovo samo dio sveukupne pomoći koju će Evropska unija solidarno pružiti BiH.

"Samim time i našem kantonu koji je najpogođeniji u Federaciji BiH. Ovo nam puno znači, s obzirom da mi imamo četvrtinu ukupno uposlenih zdravstvenih radnika u Federaciji, a ova oprema će biti raspoređena u 12 Domova zdravlja i tri bolnice", kazao je Herceg.

Evropska unija je izdvojila sedam miliona eura za pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa, a oprema se isporučuje u saradnji sa UNDP BiH. Isporuka zaštitne medicinske opreme trenutno se isporučuje medicinskim ustanovama na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. U narednim danima očekuje se veća isporuka EU donirane medicinske opreme u vidu respiratora, rentgen aparata, EKG i ultrazvuk aparata.