O benefitima i obavezama
44

Sattler u Mostaru: Evropska unija nema plan B za BiH, iskoristite šanse

G. Š.
Johann Sattler (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler u Mostaru se danas sastao sa predstavnicima vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i razgovarao o učešću te regije na putu pristupanja EU, finansijskoj podršci, obavezama te uspostavi ureda protiv korupcije u Mostaru.

Kako je kazao nakon sastanka sa predsjedavajućim Skupštine HNK Džaferom Alićem i premijerkom Vlade HNK Marijom Buhač, razgovarali su o dešavanjima na nivou Evropske unije i procesu proširenja te ulozi i mogućnostima kantona na tom putu.

Naglasio je kako je ova sedmica izuzetno važna kada je riječ o procesu proširenja te da se odvija samit na nivou 27 zemlja članica i zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

"Pod kraj sedmice predstoji također izuzetno važan sastanak liderstva EU, razgovarat će se i o dodatnim sredstvima financijsko materijalne podrške za BiH. Novi program pomoći se zove 'Plan za rast i razvoj', u ukupnom iznosu od 6 milijardi eura za Zapadni Balkan", rekao je Sattler.

S obzirom na institucionalno ustrojstvo, kako je naglasio, vrlo malo toga EU može uraditi bez saradnje i vrlo snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija i to na različitim nivoima, zbog čega je danas upravo bilo razgovora o nadležnosti kantona i tome koliko mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici.

"Razgovarali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko bogom danih resursa posjeduje ova teritorija, koji postavljaju poziciju da može biti super kanton, super regija kada je riječ o zelenoj energiji. Vidim da ima jedna vjetroelektrana, međutim jako je puno potencijala i moglo bi se mnogo više iskoristiti kada je riječ o iskorištavanju vjetra i solara, ali i turizma, a to je samo mali dio onoga što se ovdje može koristiti", kazao je Sattler u Mostaru.

Podsjetivši da Evropska unija ulaže u ono za šta se zalaže i što zagovara, je naglasio i da je EU najveći investitor u BiH i najveći trgovinski partner uključujući ovaj kanton.

Podsjeća da je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva te da je dio tih sredstava namijenjen za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima ali i određenim domaćinstvima.

"Gradi se koridor 5C koji također ima veliki značaj i u ovom kantonu, dakle sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B", podvukao je šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Osim privrednih potencijala, kako je naglasio, za EU je važna povezanost i to ne samo putem Koridora 5C, a po njegovim riječima je Aerodrom Mostar još jedan potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri.

"Ako s jedne strane pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjet ćete da zaista Aerodrom Mostar ima potencijale koji nisu iskorišteni i da se mnogo više može uraditi u toj povezanosti zračnim putem, tako da smo mi pružili i svoj savjet, ali i financijska sredstava da se uradi jedna studija izvodivosti u tom smislu", podsjetio je Sattler.

No, kako je naglasio, "EU nije samo puko tržište, nego je ona unija vrijednosti i izuzeto je važno da BiH ispuni sve one obaveze koje dolaze sa tim".

"Da se poštuju osnovna ljudska prava i slobode, da se omogući sloboda udruživanja, i evo danas sam dobio i uvjeravanje da će se uskoro naći i dobar zakon o slobodi okupljanja. Danas su me također uvjerili predsjedavajući Skupštine i premijerka Vlade HNK da će se uskoro uspostaviti i ured za borbu protiv korupcije ovdje u Mostaru, što je izuzetno važno", zaključio je Sattler.

Nakon sastanka sa predstavnicima vlasti HNK, Sattler će posjetiti i Zapadnohercegovački kanton te sa tamošnjim predstavnicima vlasti razgovoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i financiranju.