Korak unaprijed
48

Sattler podržao usvajanje zakona o javnim nabavkama: Što prije usvojiti i preostala tri

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Johann Sattler, specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, pozdravio je usvajanje zakona kojim se regulišu javne nabavke te je naveo da je to važan i dugo čekan korak na ispunjavanju sporazuma postignut u Briselu.
"Bosna i Hercegovina je poduzela važan i dugo čekan korak prema provedbi sporazuma od 12. juna, ispunjavanju prioritetnih mišljenja i kandidature za EU", naveo je Sattler.
"Zakon o javnoj nabavki, usvojen u Domu naroda, jedan je od četiri ključna dijela zakona o vladavini prava. Ostala tri treba usvojiti što prije", istakao je Sattler.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas konačno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Ovaj zakon je još u Zastupničkom domu usvojen još u martu 2021. godine, ali su delegati HDZ-a i SNSD-a blokirali njegovo usvajanje u Dom naroda.

U prethodnim danima upravo je Sattler izvršio dodatni pritisak da izmjene zakona budu prihvaćene te se između ostalih sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.