Propuštene šanse
244

Sattler ogorčen posljednjim političkim odlukama: Građani BiH zaslužuju bolje

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ambasador EU u BiH Johann Sattler izjavio je da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od onoga što im pružaju političari.

"Lideri BiH kažu da žele budućnost u EU. No ipak nema finansiranja izbora, a opet su propuštene prilike za donošenje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama i izmjena VSTV-a. BiH i i njeni građani zaslužuju bolje", napisao je Sattler na Twitteru.

Podsjetimo, ministri su na zahtjev Centralne izborne komisije BiH glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

CIK je početkom maja raspisao Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora. To ipak neće biti slučaj i slijedi neizvjestan period.

Prije toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u EU.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, koji je također jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.