|

Sattler odgovorio aktivistima: 94 posto pomoći EU potrošeno je na brigu za migrante

Sattler odgovorio aktivistima: 94 posto pomoći EU potrošeno je na brigu za migrante
49
A. P.
16.11.2019. u 16:27
23
komentara
49

dijeljenja
Sattler odgovorio aktivistima: 94 posto pomoći EU potrošeno je na brigu za migrante Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što su aktivisti tri udruženja u Bosni i Hercegovini pisali šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru izražavajući zabrinutost humanitarnom i političkom krizom u našoj zemlji, stigao je i njegov odgovor.
Podsjetimo, volonteri su naveli da se kriza povezana sa ljudima u pokretu u BiH kontinuirano koristi kao izgovor za dalju militarizaciju snaga sigurnosti. Oni, između ostalog, ističu da se "umjesto za osiguranje humanih i pristojnih uslova za život za ljude u pokretu, novac EU koristi za utvrđivanje granica i militarizaciju policije".

Sattler je odgovorio da prioriteti finansijske podrške EU pri suočavanju sa migracijskim izazovima u BiH uključuju pružanje humanitarne pomoći, smještaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece, itd."Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama", naveo je Sattler.

On je dodao da EU očekuje od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održiva rješenja za pitanja migracija.

"Primjer ovoga je nedavna odluka bh. vlasti da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona. Ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona kojeg su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima. Ovo bi također trebalo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak", stoji u Sattlerovom pismu.

On je najavio da će EU nastaviti s angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji sa vlastima Bosne i Hercegovine.

"Neupitno je da mjere na vanjskim granicama EU, uključujući granicu Hrvatske sa BiH, moraju biti proporcionalne, te se moraju pridržavati poštivanja temeljnih prava i prava koja proizilaze iz pravne stečevine EU o azilu, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja. Evropska komisija je također u kontaktu sa vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila. Što se tiče pitanja policije u BiH, funkcionisanje agencija za provođenje zakona u BiH je važno za integraciju BiH u Evropsku uniju. Ovo je potvrđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, koje ukazuje na to da su agencije za provođenje zakona fragmentirane i podložne neprimjerenom političkom uplitanju. Evropska unija je opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost kako bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima. Stojimo na raspolaganju da pružimo svoju punu podršku i ostajemo otvoreni da se angažujemo u razgovorima sa predstavnicima civilnog društva, a sve imajući u vidu naš cilj osiguravanja stabilne, mirne i ujedinjene BiH", istaknuto je u Sattlerovom odgovoru aktivistima.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...