Delegacija EU u BiH
94

Sattler izbjegao odgovoriti hoće li kazniti RS zbog kršenja pravila EU, evo šta očekuje od nove vlasti

N. V.
Screenshot: BHT1
Screenshot: BHT1
Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je u jutarnjem programu BHT1 govorio o politici koja dolazi iz Republike Srpske te o državnoj imovini i drugim važnim temama.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo odlazi u Rusiju gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom i uručiti mu ranije dodijeljeni orden. Dobre odnose sa Putinom su osudili brojni EU zvaničnici, među njima i Sattler, koji smatra da to nije mudra odluka, ali da ne treba kažnjavati cijelu državu zbog poteza pojedinaca.

"Naravno da očekujemo od naših saveznika, a Zapadni Balkan i BiH jesu naši najbliži saveznici, da imaju isti pristup, da donesu sankcije, da javni istupi u UN-u budu jedinstveni. Mi od saveznika očekujemo da budu uz nas, a ne da idu u Moskvu i posjećuju Putina. Mislim da to nije mudar potez jer samim tim sebe izolujete, doprinosite daljoj izolaciji zemlje što nije u interesu građana", naveo je.

Na pitanje hoće li Dodik pretrpjeti sankcije zbog odlaska u Moskvu, Sattler odgovara kako zbog njega ne treba da trpi narod.

"Niko ne želi da cijela zemlja bude kažnjena zbog ponašanja pojedinaca. Bilo je poziva da se suspenduju fondovi i sredstva zbog ponašanja političara, ali mi to ne želimo. Želimo pomagati BiH. Bilo je određenih poteza, neki projekti su obustavljeni i ta poruka je bila vrlo jasna", rekao je.

Na pitanje voditelja hoće li kazniti entitet RS zbog odluke da ruski gas plaćaju u rubljama što je protivno regulativi EU, Sattler je izbjegao pitanje i počeo govoriti o značaju usvajanja južne interkonekcije. Na to mu je voditelj poručio kako on ima suprotne informacije, a to je da se na Vijeću ministara nije raspravljalo o južnoj, nego samo o istočnoj interkonekciji, što je Sattler negirao tvrdeći da se sigurno razgovaralo o oba gasovoda.

Optimističan je po pitanju saradnje nove državne vlasti u BiH navodeći da od njih očekuju rješenja.

"Prije svega mislim da je potrebno konstatovati da živimo u novom svijetu s krizama, ratom, inflacijom. Potpuno su drugačije okolnosti u odnosu na prije godinu. Zbili smo redove unutar EU. Napravili smo iskorake i dali kandidatski status BiH. Naravno da očekujem rezultate od novog saziva vlasti, građani to očekuju. Čini se da ima tendencija da sve neke prilike koje su se javljale prethodnih 15 godina nisu iskorištene, a sada mora biti drugačije", poručio im je.

Na jesen ove godine će EU predstaviti svoj izvještaj o radu vlasti u BiH, a prije toga Sattler očekuje da budu usvojeni neki od ključnih zakona.

"Pozitivno sam iznenađen vladom. U prvih 100 dana, bilo je puno zaostataka iz ranijih saveza, preko 400 tačaka dnevnog reda je dočekalo novi saziv. Većina toga je već riješeno. Dug je spisak zadaća koje treba uraditi - zakon o sukobu interesa, zakon o sudovima su stvari koje su realne, izvodive, pripremljene i očekujemo da to bude. Nadam se da će u parlamentarnu proceduru ići prije ljeta i da ćemo imati pozitivan izvještaj EU na jesen ove godine", rekao je Sattler.

Od Vlade FBiH očekuju da ispune očekivanja građana.

"Olakšavanje zapošljavanja, privlačenja investicija, 10 godina se čeka na paket energetskih zakona. Očekujemo napredak, sa naglaskom na borbu protiv korupcije. Ono što smo vidjeli u KS je sjajan primjer, ali nažalost na nivou FBiH ništa nije rađeno. Zakon o borbi protiv korupcije je na snazi, ali se ne provodi već 10 godina, isto je i sa zakonom o zviždačima", kazao je.

Naglašava da se u BiH mora ići u pravcu smanjena međunarodne supervizije.