Radna posjeta
65

Sattler iz Ljubuškog komentirao Schmidtove odluke: Smatrali smo da je bilo prilike za domaće rješenje

V. K.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler sastao se danas u Ljubuškom s gradonačelnikom Vedranom Markotićem sa kojim je razgovarao o projektima grada u saradnji s EU.

Osim razgovora o lokalnim projektima, Sattler je iskoristio priliku da komentirao i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta tj. izmjene izbornog zakona.

"Imali ste priliku čuti moj stav vezano za nametanje odredbi izbornog zakona. Naglašavali smo da smo smatrali da je bilo prilike da se dođe do domaćeg rješenja. U datim okolnostima, preostalo je da se radi na realizaciji izmjena izbornog zakona. U principu, svaki građanin ove zemlje bi se složio da želi vidjeti unapređenje integriteta izbornog procesa, jačanje CIK-a. Ostalo nam je da radimo ne realizaciji zadatog. Evropska unija će svakako pomagati u dijelu korištenje elektronskih uređaja u izbornom procesu. Imat ćemo na lokalnim izborima pilot-projekat koji, ako se pokaže uspješan, moći će se koristiti", rekao je Sattler.

Kada je riječ o projektima s lokalnim zajednicama, Sattler je rekao kako

"BiH je napravila prošli mjesec važan iskorak s odlukom EU vijeća o otvaranju pregovora što samo po sebi jeste sjajna prilika. Tu dolazi i jako puno posla koji je potrebno uraditi. To ne uključuje samo državni nivo već i niže nivoe. Koristim priliku da pozovem kantonalne vlasti da finaliziraju sva pitanja o kojima smo razgovarali uključujući i uspostavljanje ureda za borbu protiv korupcije", ističe Sattler.