BiH
27

Sat za planetu Zemlju u subotu: Stari most će na sat vremena ostati u mraku

FENA
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Mostar, Sarajevo, Banja Luka i drugi gradovi BiH i ove će se godine, posljednje subote u martu, pridružiti svjetskim metropolama u Satu za planetu Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju već devetu godinu za redom organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Centralni događaj u BiH održat će se u Mostaru, na Starom mostu, gdje će od 20.30 do 21.30 biti ugašena svjetla, kao i upriličena umjetnička instalacija sa svijećama koju će izvesti učenici Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar, a sve će biti upotpunjeno akustičnim izvedbama članova Rock škole iz Mostara, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Događaj organizira WWF BiH u saradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, Ekološkom udrugom "Eko-Most" Mostar, Rock školom Mostar, Parkom prirode "Hutovo blato", a uz podršku Gradske uprave Grada Mostara.

U subotu će tokom dana biti organizirana i velika akcija čišćenja grada pod nazivom "Dan brige za zajednicu" na koju su pozvani učenici i građani kako bi pokazali svoju brigu za okoliš i grad.

Organizatori su na konferenciji za novinare istaknuli kako je svake godine sve veći odziv na ovu akciju ne samo u svijetu nego i u BiH te su pozvali građane, poduzeća i sve zainteresirane da u subotu ugase svjetla kao svoj doprinos akciji Sat za planet Zemlju.

Globalna inicijativa WWF-a Sat za planetu Zemlju nastala je 2007. u Sydneyju sa svrhom podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.