Formiranje vlasti
114

Sastanak u SDP-u: Stranke utvrđuju parlamentarnu većinu u FBiH i program rada nove vlade

S. Š. U.
Za danas najavljen sastanak stranaka Osmorke u SDP-u (Foto: I. Š./Klix.ba)
Insistiranje SDP-a na dostavljanju potpisa stanaka partnera iz Osmorke kako bi se utvrdila većina u Parlamentu FBiH, danas bi konačno trebalo biti riješeno.

Naime, predstavnici stranaka Osmorke danas se sastaju u sjedištu SDP-a kako bi svaki šef kluba stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH mogao predočiti svoju listu potpisa.

Liste su tajne, a pristup im imaju samo šefovi klubova.

Danas će stranke Osmorke razgovarati i o planu rada nove Vlade Federacije BiH, odnosno usaglašavat će program koji se sastoji od 50 stranica teksta koji definira rad svakog ministarstva u naredne četiri godine.

Na programu rada vlade najviše su insistirali NES, Stranka za BiH i pokret Za nove generacije koji su nedavno uputili dopis SDP-u i drugim strankama Trojke, nakon čega su iz SDP-a kazali kako je program rada partnerima poslan još 15. januara.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je ranije da danas ističe rok za prikupljanje potpisa te da je želja demonstrirati postojanje parlamentarne većine.

"Sa tom parlamentanom većinom idemo u rukovodstvo, da pokažemo da želimo da formiramo Vladu FBiH. Naravno da ćemo o tome informisati i one koji u slučaju blokade jedini imaju alat da tu situaciju deblokiraju", najavio je NIkšić.

Nikšić očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH, na način da on donese odluku ukoliko bude blokiranja formiranja nove vlasti u Federaciji BiH.