BiH
0

Sastanak u Sarajevu okupio glavne donatore aktivne na Zapadnom Balkanu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Treći koordinacioni sastanak donatora na Zapadnom Balkanu, koji organizuje Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), počeo je danas u Sarajevu, a učesnici će razgovarati o potrebama i prioritetima regiona s osvrtom na pregled tekućih trendova, zahtjeva i postignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reforme javne uprave, vladavine prava i slobode izražavanja, te trenutnih sigurnosnih izazova.

Na sastanku će biti razmatrana i nedavno puštena u rad baza podataka o donatorskoj pomoći u jugoistočnoj Evropi (SEEDAD) Vijeća za regionalnu saradnju. Kao jedna od aktivnosti na koordinaciji donatora, SEEDAD predstavlja online platformu za donatore i korisnike pomoći u obliku baze podataka radi usklađivanja budućih aktivnosti.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović novinarima je kazao da RCC ove konferencije organizira jer neke sektore finansiraju brojne agencije, a neki kao što su zdravstvo i obrazovanje ostaju bez podrške.

"Želimo direktnu komunikaciju, da se dogovorimo gdje je i koja vrsta pomoći potrebna", istakao je Svilanović.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović je također naveo da će ovaj donatorski skup iskoristiti da bi sagledali šta je saradnja koju zemlje regiona imaju s donatorima, s regionalnim razvojnim organizacijama i inicijativama da se ne bi ''duplirali''.

"Hoćemo da vidimo kako da novac koji dobijemo od donatorske zajednice usmjerimo u ono što su potrebe regiona i da sagledamo Evropsku uniju kao organizaciju koja daje najviše novca, na koji način da te projekte koje provodimo budu usmjereni na članstvo u Uniju", rekao je Pejović.

Dodao je da će povezivanje mladih, ekonomske teme, investicije i zapošljavanje biti na dnevnom redu trećeg koordinacionog sastanka donatora na zapadnom Balkanu.

Sastanku se odazvalo više od 100 učesnika, a okupio je glavne donatore aktivne na zapadnom Balkanu, predstavnike provedbenih agencija, međunarodnih finansijskih institucija, kao i predstavnike vlada sa zapadnog Balkana, međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.