Formiranje vlasti
7

Sastanak u Predsjedništvu BiH: SDA, DF i NES finaliziraju sporazum za USK, kuju li plan i za FBiH?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i NES-a večeras će održati sastanak u zgradi Predsjedništva BiH s ciljem potpisivanja koalicionog sporazuma za formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, saznaje Klix.ba.

Fotograf portala Klix.ba je zabilježio dolaske lidera SDA Bakira Izetbegovića i NES-a Nermina Ogreševića. U zgradu Predsjedništva BiH ušli su i drugi članovi ovih stranaka poput premijera USK Mustafe Ružnića, parlamentarca Šemsudina Dedića...

Ovo bi moglo značiti da bi ove stranke (SDA, DF, NES i SBiH) već ove sedmice mogle imati većinu u tom kantonu i krenuti u formiranje buduće Vlade USK odnosno imenovanje ministara.

Kako nezvanično saznajemo, cilj SDA i DF-a uz spomenute stranke probaju osvojiti i većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

SDA, DF, NES i SBiH imaju 47 ruku, a ukoliko se doda i jedan zastupnik PDA u Federalnom parlamentu, to je 48 što znači da bi u tom slučaju imali više ruku od proširene Trojke i HDZ-a koji bi brojali 45 zastupnika.

Za sada "slobodni igrači" su pet zastupnika iz HDZ 1990 (3), HRS (1) i HNP (1) koji nemaju potpisane sporazume niti sa jednim blokom, a kako nezvanično saznajemo u petak će biti održana sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojoj će i ovo biti jedna od tema.

Ono što je sigurno jeste da nas očekuje veoma turbulentan period i mnogo pitanja ko će imati većinu u federalnom parlamentu, ali i kada će biti formirana Vlada FBiH za koju već uveliko curi rok za formiranje.