{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Sastanak u Butmiru je cirkus koji nameće Bildt'

F
8.10.2009. u 13:02
0
63
'Sastanak u Butmiru je cirkus koji nameće Bildt'
0
'Sastanak u Butmiru je cirkus koji nameće Bildt'
Jelko Kacin
Najava susreta evropskih i američkih visokih zvaničnika s političkim vrhom Bosne i Hercegovine u Butmiru za evropskog parlamentarca iz Slovenije liberala Jelka Kacina nije i najava mogućeg raspleta bh. političke krize, izvještava iz Bruxellesa dopisnik Glasa Amerike.
Prije svega, on ne vjeruje u ozbiljnost poruke kakvu sa sobom nosi bitan učesnik u tim razgovorima švedski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća Evropske unije Carl Bildt.

Međunarodna zajednica, prije svega EU, trebala bi umjesto pompezno najavljivanog tzv. ključnog sastanka istinski i trajnim mjerama podržati BiH, upozorava Kacin i podsjeća da je Carl Bildt je već jednom imao priliku da se okuša u BiH i njegov (i) pokušaj(i) je propao(li). Sličan ishod slovenski europarlamentarac očekuje i za "butmirsku predstavu".

"Mislim da je taj sastanak na zahtjev nekog vanzemaljca koji se sada prvi put spustio u BiH i želio bi napraviti direktno satelitsko javljanje iz Bosne za cijelu galaksiju. Ja nešto takvo od gospodina Bildta nisam očekivao, i izgleda da je došlo krajnje vrijeme da se to švedsko predsjedavanje EU-om završi jer to, jednostavno, stvara samo štetu. Umjesto da se stvari smire i da se BiH okrene ka sebi, u sebe… Jer BiH nije problem za regiju, već sama za sebe, jer nije u stanju za sebe napraviti ono što ljudi u zemlji očekuju i moraju dobiti. Zato taj show pristup nije stvar koja bi u ovom trenutku mogla nešto veliko postići. Ja jednostavno želim taj deveti oktobar što je brže moguće zaboraviti", kazao je Kacin.

Šta onda reći svima onima koji polažu nade da će se ipak nešto pozitivno dogoditi – bilo je jedno od pitanja dopisnika Glasa Amerike Jelku Kacinu.

"Mislim da se čuda rijetko događaju i da se devetog nikakvo čudo ne može desiti. Ono što je BiH u ovom trenutku potrebno jeste dogovor da se smekšaju stavovi što se tiče promjene ustava. Bosna i Hercegovina jednostavno treba ustav koji će omogućiti da država profunkcionira. Sada je to najkompliciranija država na tlu evropskog kontinenta i ako želimo da u uslovima finansijske, ekonomske i političke krize, pa i podijeljenosti koja je u BiH odavno prisutna, nađemo neko rješenje, jednostavno, moramo smekšati ustav. To je pravi put i tu možemo nešto postići. Primjera radi, u ovom momentu je prošlo godinu dana otkako Mostar nema načelnika… Takve stvari treba rješavati. Znači, potreban je cijeli niz tih malih koraka, pomjeranja koja pokazuju da je BiH normalnija, a ne cirkus i show koji se sada na neki način nameće od Bildta", smatra Kacin.

Da li upoće treba očekivati da neko sleti na Sarajevski aerodrom donoseći sa sobom rješenja za BiH?

"Ne vjerujem u pristup kojim rukovodi gospodin Bildt. On je bio 'šerif' u BiH i nije se dokazao. I s takvim pristupom ponovo, u mojoj zemlji bi rekli 'podgrijana supa…', i to je to. Ja jednostavno mislim da iz toga ne može izaći ništa pozitivno. To je moje lično mišljenje i nudim svoju odgovornost za ovo što govorim, ali mislim da je došlo vrijeme da se ne možemo više jedan pred drugim pretvarati kako smo napravili veliki događaj, a u biti to je samo kampanja gospodina Bildta koji želi preuzeti neke druge funkcije unutar EU-a", zaključio je Jelko Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: