Sulejman Tihić
0

"Sastanak u Banjaluci ne obavezuje SDA"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da današnji sastanak u Banjaluci ne obavezuje SDA, već samo njegove učesnike i dodao da za sada neće učestvovati na sastancima prudske trojke.

Na pitanje zašto je sada prekinuo dijalog, kada prudski proces ima podršku OHR i međunarodne zajednice, Tihić je rekao da prudski proces ima podršku, ali da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko mora da zaustavi, kako je naveo, antidejtonsko djelovanje i ponašanje Republike Srpske (RS) i premijera Srpske Milorada Dodika.

Upitan koje je to antidejtonsko djelovanje premijera RS, Tihić je rekao da to nije on nazvao antidejtonskim djelovanjem, već Inzko u svom posljednjem aktu u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS.

"Ne mogu ja reći šta je antidejtonsko djelovanje, već visoki predstavnik", tvrdi Tihić, koji je juče izjavio da neće prisustvovati sastanku prudske trojke u Banjaluci zbog, kako je rekao, antidejtonskih izjava premijera RS u emisiji RTRS.

Tihić smatra neutemeljenim komentare da je nakon ponovnog imenovanja na mjesto lidera SDA promijenio stavove u vezi sa prudskim procesom, dodajući se on uvijek zalaže za dogovore i kompromise.

Na pitanje zašto mu je problem zatvaranje OHR i da li bi bilo efikasnije da domaći političari donose odluke, Tihić je rekao da jeste bolje i da se on zalaže za zatvaranje OHR, ali da OHR institucija i dio Dejtonskog sporazuma.

"Ako se neko zalaže za njegovo ukidanje, onda mora da kaže i ko će raditi posao koje je do sada radio OHR, ko će biti tumač Dejtona, ko će sutra reći šta je po Dejtonu da li ono što kaže Tihić ili Dodik, ko je upravu, a ko ne", objašnjava Tihić.

On tvrdi da to ne može raditi kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, jer se, prema njegovom mišljenju, tumačenje Ustava mora prenijeti instituciji ili organizaciji.

Na konstataciju da se Inzko zalaže za zatvaranje OHR-a, Tihić je rekao da se on može zalagati kada budu ispunjeni uslovi "pet plus dva".