{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak Strukturalnog dijaloga sutra u Banjoj Luci

F
3.3.2016. u 13:25
0
Sastanak Strukturalnog dijaloga sutra u Banjoj Luci
0
Sastanak Strukturalnog dijaloga sutra u Banjoj Luci
Marina Bakić
Sastanak u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu bit će održan sutra u Banjoj Luci.
Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je Feni da je riječ o šestom sastanku na ministarskom nivou, a cilj je razmatranje prijedloga vezanih za Nacrt Zakona o sudovima BiH, s akcentom na pitanje proširene nadležnosti Suda BiH.

Na sastanku će učestvovati ministri pravde BiH Josip Grubeša, FBiH Mato Jozić, RS-a Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović.

"Nakon što je Radna grupa za reformu pravosuđa postigla značajan napredak u usaglašvanju ključnih pitanja efikasnog funkcioniranja pravosudnog sistema, prvenstveno kroz postizanje saglasnosti o formiranju Višeg suda BiH, na stolu će se naći rješavanje krivične nadležnosti Suda BiH. Dakle, struka je ponudila tekst novog rješenja, uzimajući u obzir nacrt zakona iz 2013. koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH i nacrt iz 2015. koji je sačinilo Ministarstvo pravde RS-a, a sada je potrebno zajedno raditi na formulaciji usaglašenog članka, prihvatljivog i struci i politici", istakla je Bakić.

Ona pojašnjava da je uspostava Višeg suda, kao samostalne drugostepene sudske instance, od entiteta i ranije načelno usaglašena i definirana usvojenom Strategijom za reformu sektora pravde BiH kao dio strateškog programa koji se odnosi na nezavisnost pravosuđa i usklađenost zakona i sudske prakse u BiH.

Ministarski sastanak u Banja Luci trajat će dva dana, a obraćanje medijima planirano je u subotu, po završetku sastanka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: