BiH
145

Sastanak socijalnih radnika u Zenici: Za bolji rad potrebni novi zakoni

Piše: E. M.
Socijalni radnici ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Socijalni radnici ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Socijalni radnici sa područja Zeničko-dobojskog kantona i direktori javnih ustanova danas su u Zenici održali inicijalni sastanak gdje se razgovaralo o problemima u radu socijalnih radnika te potrebama za usavršavanjem rada na terenu kako bi sve bilo spremno za provedbu Reformske agende.

Danas održani inicijalni sastanak socijalnih radnika sa područja Zeničko-dobojskog kantona kojem su prisustvovali i predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti bio je prilika da se u direktnoj komunikaciji međusobno razmjene iskustva sa ciljem još bolje saradnje u narednom periodu.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović danas je za Klix.ba izjavio kako mu je čast bila prisustvovati današnjem sastanku gdje su izneseni planovi za rad u tekućoj i narednim godinama.

"Ovo je dobar pokazatelj odnosa Vlade ZDK i ministarstva u odnosu na nevladin sektor Društva socijalnih radnika ZDK i Saveza socijalnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine. S Društvom socijalnih radnika ZDK imamo izuzetnu saradnju koja se ogleda u projektima koje socijalni radnici planiraju i sprovode, a naša je obaveza da po zakonskim odlukama odgovorimo na naše pozive i finansijki podržimo realizaciju. Ovo je odlična prilika da iz prve ruke čujem probleme sa terena s obzirom da je posao socijalnog radniak kompleksan kao i socijalna politika u FBiH", izjavio je Šahinović.

On je istakao kako je udjel socijalnih radnika u podršci zakona u prednacrtima pred Reformsku agendu od velikog značaja te da su njihovi prijedlozi dobrodošli.

"Donijeli smo prednacrt, nacrt i Zakon o hraniteljstvu koji je dobar, novina, i koji će nadam se u perspektivi dati zamah deinstitucionalizaciji ustanova koje postoje čime bi ljudi koji su u tim ustanovama bili smješteni u lokalnu zajednicu i prihvaćeni onakvi kakvi jesu", dodao je Šahinović.

Mišljenja je kako socijalni radnici bez obzira da li bili muški ili ženski spol imaju senzibilitet da ljude sa poteškoćama u društvu prikažu javnosti sa njihovim prednostima i skrenu pažnju svima da se radi o građanima prvog, a ne drugog reda.

Na nedavno održanoj sesiji u hotelu Zenica u organizaciji Društva socijalnih radnika ZDK prisustvovali su predavači iz Srbije i Hrvatske. Razmjena iskustava sa zemljama regije od velikog je značaja za socijalni rad u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH i predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK Mirnes Telalović je kazao kako su na danas održanom sastanku razgovarali o dosadašnjim aktivnostima kao i onima koje planiraju provesti.

"Razmjenili smo informacije o problemima sa ciljem pronalaska adekvatnog spoja sa nevladinim i vladinim sektorom jer smatramo da u današnjem vremenu, kada je u pitanju socijalna zaštita, jedno od rješenja jeste i ovaj spoj. Naša saradnja je jako dobra, imali smo dobru podršku u našem radu i to je pozitivan faktor prakse. Značajno je da su svi prepoznali naše Društvo kao stručnu instituciju od koje traže stručne savjete čime postižemo značajne rezultate na tom polju", izjavio je Telalović.

Osim što je transformacija ustanova socijalne zaštite jedan od ciljeva socijalnih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom ove godine uslijedit će niz zakona koji će poboljšati stanje socijalnog rada.

"Ove godine je u planu i nekoliko zakona koji se trebaju desiti na nivou Federacije BiH kao što je zakon o djelatnosti socijalnog rada, zakon o uslugama i zakon o dječjoj zaštiti. Uključeni smo u izradu ovih zakona i kroz ove sastanke mi želimo razgovarati o tim pitanjima", zaključio je Telalović.

Predstavnik Gradske uprave Zenica ispred Službe za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu Zijad Softić je izjavio kako je Društvo socijalnih radnika ZDK jedno od bitnijih u polju djelovanja socijalnog sektora.

"Ovo Društvo je postalo faktor civilnog društva u kojem nevladin sektor u kojem djeluju stručnjaci, doprinosi ukupnoj strukturi zajednice u kojoj je jako bitno šta kažu kroz svoje analize, elaborate i istraživanja. Oni doprinose odlučivanju u socijalnom sektoru i vidimo je kao stalnog korisnika budžetskih sredstava namjenjenih za nevladine organizacije", zaključio je Softić.