BiH
0

Sastanak radne grupe za provođenje odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH

FENA
Radna grupa za provođenje Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH je danas formulirala konačni tekst javnog poziva koji će biti objavljen u pisanim i elektronskim medijima u kojem se pozivaju sve organizacije koje okupljaju nacionalne manjine u BiH da kandidiraju svoje članove u Vijeće nacionalnih manjina BiH.

Predsjedavajući Radne grupe Sadik Ahmetović je kazao za Fenu da je rok 15 dana te da će Radna grupa ponovno zasjedati za 15 dana i vidjeti iz kojih nacionalnih manjina su stigli prijedlozi.

"Vidjet ćemo koje ćemo korake poduzeti za one koji nisu organizirani u nevladine organizacije ili neke druge vidove organizacije kako da i oni na neki način imaju svoje kandidate u ovom vijeću“, kazao je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, Vijeće treba da ima 17 članova, a Komisija može predložiti i devet članova.

"Zakon je definisao ukoliko dođemo do prijedloga od devet članova Vijeće može funkcionirati, s tim da u nekom narednom periodu izvršimo popunu iz ostalih osam nacionalnih manjina koje su definisane zakonom, a zakon je urađen na bazi popisa iz 1991. godine i izjašnjavanja ljudi na popisu“, kazao je Ahmetović.