{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH sa delegacijom Vijeća Evrope

F
23.3.2007. u 14:56
0
0
Sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH sa delegacijom Vijeća Evrope
0
Sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH sa delegacijom Vijeća Evrope
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Vijeća Evrope.
Delegacija VE, koju je predvodio direktor Direktorata za političke poslove Jean-Louis Laurensse, nalazi u redovnoj monitoring posjeti Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić je informirao delegaciju Vijeća Evrope o situaciji u Bosni i Hercegovini i trenutnom stanju reformskih procesa koji su preduslov za nastavak euroatlantskih integracija.

- Pred nama su veliki izazovi u ovoj godini koji su praćeni, prije svega očekivanjima Brisela da se ispune uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To su reforme policije, obrazovanja i Javnog RTV sistema i reforma Ustava BiH. Naša želja je da kroz Partnerstvo za mir što prije dođemo do punopravnog članstva u NATO savezu. Isto tako imamo velika očekivanja građana naše zemlje da se kroz ekonomske reforme poboljša životni standard, rekao je predsjedavajući Špirić i naglasio da od uspjeha ovih reformi zavisi uspjeh BiH.

Direktor Direktorata za političke poslove Jean-Louis Laurens je čestitao predsjedavajućem Špiriću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu, istakavši da je to velika čast, ali istovremeno i velika obaveza. On je pozdravio reformske procese u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je reforma Ustava BiH jedan od prioriteta i poticaj za sve druge reforme.

Time bi se ojačali institucionalni kapaciteti Bosne i Hercegovine da može spremno odgovoriti na zahtjeve euroatlantskih integracija.

Direktor Laurens je izrazio spremnost Vijeća Evrope da i dalje pruža ekspertnu pomoć Bosni i Hercegovini u ovim reformskim procesima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je istaknuo važnost vrijednosti koje promoviše i zastupa Vijeće Evrope za Bosnu i Hercegovinu, demokratiju, ljudska prava, civilno društvo i naglasio posvećenost naše zemlje ispunjenju obaveza koje ima kao punopravni član ovog tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: