|

Sastanak predstavnika studentskih asocijacija i članova rektorata Univerziteta u Sarajevu

Sastanak predstavnika studentskih asocijacija i članova rektorata Univerziteta u Sarajevu
0
F
FENA
23.10.2007. u 15:16
0
komentara
0

dijeljenja
Sastanak predstavnika studentskih asocijacija i članova rektorata Univerziteta u Sarajevu
Rektorat Univerziteta u Sarajevu organizirao je danas sastanak predstavnika svih studentskih asocijacija fakulteta Sarajevskog univerziteta.
Na sastanku su razmatrana najaktualnija pitanja o statusu studenata, provedbi Bolonjskog procesa, integraciji Univerziteta te aktivnostima u kulturnom, društvenom i sportskom životu koje se realiziraju na nivou studentskih asocijacija.

Prema riječima rektora Faruka Čaklovice cilj sastanka je iznalaženje adekvatnih rješenja za probleme studenata i studentskih asocijacija.

"Dva goruća problema u sektoru visokog obrazovanja su socijalni status studenata i reforma obrazovnog sistema na Sarajevskom univerzitetu. Ovim sastankom ćemo, nadamo se, doći do određenih prijedloga koji će umnogome pomoći poboljšanju studentskog standarda, a i željeli smo da nam sami studenti kažu svoja viđenja o reformi obrazovanja na našem univerzitetu", kazao je Čaklovica.

On je dodao da će Univerzitet učiniti sve da bi se sarajevskim studentima stvorili optimalni uvjeti za obrazovanje. S tim u vezi, na današnjem sastanku predočene su i određene ponude nekoliko banaka s područja KS-a za kreditiranje studenata koji nisu u mogućnosti da sami finansiraju studij.

"Krediti su veoma povoljni, imaju povoljan grejs period i studenti će ih početi vraćati nakon zapošljavanja. Studentima koji u toku školovanja postignu izvanredan uspjeh bit će i oprošten određeni dio duga", najavio je Čaklovica.

Sastanku su se odazvali predstavnici svih studentskih asocijacija koje "muče isti problemi".

"S obzirom na to da Sarajevski univerzitet ide u pravcu integriranja ukazala se i potreba da se u skladu s tim formira i jedno tijelo, jedinstvena studentska asocijacija koja će se prvenstveno baviti potrebama i problemima studenata", izjavio je za medije predstavnik studenata Pravnog fakulteta Haris Hašutagić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.