{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak predstavnika BiH i EU: Stanje bolje nego što javnost percipira

16.11.2018. u 10:22
4
8
Sastanak predstavnika BiH i EU: Stanje bolje nego što javnost percipira
4
Treći sastanak Pododbora za ekonomska, finansijska pitanja i statistiku između Evropske unije i BiH održava se posljednja dva dana u Mostaru.
Sastankom u ime Evropske komisije predsjedava šef odjela u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja Uwe Stamm, dok bosanskohercegovačku delegaciju predvodi pomoćnica ministra finansija i trezora BiH Vera Letica.

Letica je upoznala novinare kako se na ovom sastanku, među ostalim, razmatraju ekonomski trendovi, makroekonomska stabilnost, monetarna događanja, javne finansije, međunarodni programi pomoći, funkcioniranje tržišne ekonomije, kao i saradnja u području statistike.

"Ovo je jedan forum na kojem se prati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine te se razmjenjuju međusobne informacije između naše države i Evropske komsije iz oblasti javnih finansija i ekonomskih pitanja, statistički podaci, kao i dešavanja u ovoj godini", izjavila je Letica.

Kazala je kako je tokom jučerašnjeg dana delegacija Bosne i Hercegovine upoznala predstavnike Evropske komisije o trendovima i događanjima, kao i o podacima iz oblasti ekonomskih i finansijskih pitanja.

"Predstavili smo trendove u 2018. godini te možemo reći da makroekonomski podaci u ovoj godini kojima trenutno raspolažemo iskazuju pozitivan trend kretanja, što se nastavlja na podatke iz prošle godine. Situacija u Bosni i Hercegovini pokazuje pozitivne trendove i bolja je nego što je javnost percipira", izjavila je Vera Letica.

Razgovara se o pripremi novog dokumenta ekonomskih reformi naše zemlje za 2019. godinu. Letica kaže da je to složen dokument koji se priprema po egzaktnoj terminologiji Evropske komisije i kao takav je izazov za BiH.

"Mi smo za 2018. godinu ovaj dokument isporučili u traženim rokovima, kao i godinama ranije. Očekujemo da ćemo i najnoviji spremiti na vrijeme. Skrenuta nam je pažnja na potrebu unapređenja kvaliteta ovog dokumenta, naročito određenih fiskalnih podataka koji se isporučuju i koji predstavljaju konsolidirane fiskalne podatke i sliku za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U tom dijelu moramo poduzeti određene korake i to je osnovna preporuka", zaključila je Vera Letica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: