Stranka za BiH
0

Sastanak povodom odlaska Silajdžića u SAD

FENA
Na radno-konsultativnom sastanku u Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), održanom danas u Sarajevu povodom službenog puta člana Predsjedništva BiH i predsjednika SBiH Harisa Silajdžića Sjedinjenim Američkim Državama, razmatrane su aktuelne teme koje će biti predmet razgovora s visokim zvaničnicima SAD-a.

Stranka za BiH smatra da je proces promjene Ustava Bosne i Hercegovine potrebno početi odmah i okončati ga do kraja godine, uz konstruktivnu i konkretnu podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz SBiH.

U toj su stranci mišljenja da minimum sadržaja ustavnih promjena treba da obuhvati reformu entitetskog glasanja na način da osigura mehanizme deblokade odlučivanja u parlamentu BiH i ravnopravnost svih građana, naroda i entiteta.

Navodi se da izmjene i dopune Ustava moraju osigurati njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama te preporukama Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

Članstvo u NATO-u za Stranku za BiH predstavlja prvi prioritet i garanciju unutrašnje kohezije i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

U stranci smatraju potpuno nepotrebnom i neprihvatljivom retoriku kojom se dovodi u pitanje do sada postignuti konsenzus o članstvu BiH u NATO-u, uz uvjerenost da je to članstvo u interesu svih građana BiH.

Ocjenjuje se da je Stranci za BiH najavljena transformacija OHR-a, koja je također predmet nepotrebnih polemika, prihvatljiva uz osiguranje podrške putu BiH u NATO-u i prisustvo EUFOR-a u BiH i to prema poglavlju VII Povelje Ujedinjenih nacija kojim se osigurava mogućnost intervencije u slučaju prijetnje miru.

Ističe se da je transformacija OHR-a prihvatljiva, također uz uvjet da budući specijalni izaslanik Evropske unije zadrži tzv. rezidualne ovlasti kao sredstvo za sprječavanje antidejtonskog djelovanja.

Stranka za BiH ostaje kod ranije iznesenih stavova o nužnom produženju prisustva stranih sudija i tužilaca u postojećem kapacitetu u Sudu i Tužilaštvu BiH.

U odnosu na prijedlog Vijeća ministara BiH kojim se reducira to prisustvo, Stranka za BiH je reagirala amandmanima na predložene zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH te od visokog predstavnika očekuje, u slučaju da ti amandmani ne budu dobili potrebnu većinu u parlamentu BiH, dosljednost i principijelnost u provedbi javno iznesenih stavova o tom pitanju i javno iznesenih stavova Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, OSCE-a, predsjednika Haškog tribunala, Suda i Tužilaštva BiH.

Stranka za BiH očekuje da se prestane s nepotrebnom i štetnom retorikom pojedinih nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH koja je uperena protiv Bosne i Hercegovine i njezinog puta ka NATO-u, Evropskoj uniji i liberalizaciji viznog režima.

Stranka također očekuje od svih nosilaca odgovornih funkcija u državi da se okrenu konstruktivnom djelovanju u korist svih građana BiH, navodi se u saopćenju.