{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"

F
12.3.2009. u 16:03
0
3
Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"
0
Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"
Foto: Sarajevo-x.com
Sastanak partnera koji učestvuju u realizaciji Projekta "Čista rijeka Miljacka" upriličen je danas u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji - SERDA u Sarajevu.
Na sastanku je razmatran projektni zadatak za izradu studije koja treba da definiše programe, aktivnosti i potrebna sredstva za realizaciju Projekta. Sastanku su prisustvovali ministar privrede KS-a Abid Šarić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović, predstavnici Grada Sarajeva te općina Pale, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Novi Grad, Ilidža i SERDA-e.

Cilj ovog projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, osiguranje čistoće, zaštita resursa i ekosistema rijeke i razvoj ekološke svijesti stanovništva.

Protokol o saradnji radi realizacije projekta "Čista rijeka Miljacka" potpisalo je 11 učesnika, a to su općine kroz koje protiču rijeka Miljacka, Zujevina i Željeznica. Projekt bi trebao da traje pet godina, a njegova vrijednost je oko 100 miliona KM, kazao je Ševkija Okerić, direktor SERDA-e, koja je koordinator i nosilac projekta.

- Postoje tri faze realizacije projekta. Prva faza je izrada sveobuhvatne studije kojom će se precizirati problemi i dati rješenja. Druga faza je kandidiranje projekata finansijskim institucijama, a treća faza je priprema aktivnosti vezanih za finansiranje tih projekata, kazao je Okerić.

Dodao je da se nakon usvojanja projektog zadatka kreće s tenderskom objavom za izradu studije.

- Krajem godine ćemo raditi na pripremi projekata, a iduće godine ćemo raditi realizaciju određenih projekata prema prioritetima. U međuvremenu pokušat ćemo obaviti razgovore sa Svjetskom bankom te planirati sredstva u budžetima institucijama potpisnika protokola, kazao je Okerić.

Ministar privrede KS-a Abid Šarić naglasio je da je ovaj projekt od velikog značaja za čitav sarajevski bazen.

- Značaj projekta je u tome što praktično obuhvata čitavo slivno područje Miljacke i proteže se na teritoriju oba bh. entiteta, i izradom ove studije krenut ćemo ka tome da imamo čistu rijeku Miljacku, kazao je Šarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: