{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"

F
12.3.2009. u 16:03
0
3
Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"
0
Sastanak partnera u realizaciji projekta "Čista rijeka Miljacka"
Foto: Sarajevo-x.com
Sastanak partnera koji učestvuju u realizaciji Projekta "Čista rijeka Miljacka" upriličen je danas u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji - SERDA u Sarajevu.
Na sastanku je razmatran projektni zadatak za izradu studije koja treba da definiše programe, aktivnosti i potrebna sredstva za realizaciju Projekta. Sastanku su prisustvovali ministar privrede KS-a Abid Šarić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Vinko Radovanović, predstavnici Grada Sarajeva te općina Pale, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Novi Grad, Ilidža i SERDA-e.

Cilj ovog projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, osiguranje čistoće, zaštita resursa i ekosistema rijeke i razvoj ekološke svijesti stanovništva.

Protokol o saradnji radi realizacije projekta "Čista rijeka Miljacka" potpisalo je 11 učesnika, a to su općine kroz koje protiču rijeka Miljacka, Zujevina i Željeznica. Projekt bi trebao da traje pet godina, a njegova vrijednost je oko 100 miliona KM, kazao je Ševkija Okerić, direktor SERDA-e, koja je koordinator i nosilac projekta.

- Postoje tri faze realizacije projekta. Prva faza je izrada sveobuhvatne studije kojom će se precizirati problemi i dati rješenja. Druga faza je kandidiranje projekata finansijskim institucijama, a treća faza je priprema aktivnosti vezanih za finansiranje tih projekata, kazao je Okerić.

Dodao je da se nakon usvojanja projektog zadatka kreće s tenderskom objavom za izradu studije.

- Krajem godine ćemo raditi na pripremi projekata, a iduće godine ćemo raditi realizaciju određenih projekata prema prioritetima. U međuvremenu pokušat ćemo obaviti razgovore sa Svjetskom bankom te planirati sredstva u budžetima institucijama potpisnika protokola, kazao je Okerić.

Ministar privrede KS-a Abid Šarić naglasio je da je ovaj projekt od velikog značaja za čitav sarajevski bazen.

- Značaj projekta je u tome što praktično obuhvata čitavo slivno područje Miljacke i proteže se na teritoriju oba bh. entiteta, i izradom ove studije krenut ćemo ka tome da imamo čistu rijeku Miljacku, kazao je Šarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: