Parlamentarne stranke
0

Sastanak opozicije u FBiH: Pojačati angažman državnih institucija za Brčko distrikt BiH

M. G.
U Brčko distriktu BiH danas je održan drugi sastanak opozicionih parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH koji djeluju u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tema i glavni fokus ovog sastanka bila je političko-sigurnosna situaciji u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine a razgovaralo se i o izazovima pred kojim se nalazi i država i Brčko distrikt BiH u vrijeme najteže političke krize od Dejtona do danas.

Uvodničari na sastanku bili su Mirsad Đapo, bivši gradonačelnik Brčko distrika BiH, akademik Ejup Ganić i Miro Lazović.

Oni su istakli da se Brčko distrikt BiH suočava sa visokim stepenom korupcije, te je potrebno izraditi planove za smanjenje iste. Također je istaknuto da treba sačuvati postignuti stepen demokratije, poštovanja ljudskih prava i sloboda, kao i multietničnosti i raditi na njihovom daljem unapređenju, te u tom pogledu formirati ekspertni tim koji će analizirati sve zakone Narodne skupštine RS i njihovo odražavanje na konačnu arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH.

Naglasili su također i apelovali na učesnike sastanka da vrše lobiranje za dolazak NATO snaga u Brčko distrikt BiH. Ključni zaključak sa sastanka odnosi se na potrebu pojačanog angažmana institucija BiH, vlada oba entiteta BiH a posebno Vlade Federacije BiH, po pitanju Brčko distrikta BiH i njegove važnosti u ustavno-pravnom poretku BiH.

U narednim aktivnostima učesnici će posebnu pažnju pokloniti potrebi da se na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obezbijedi dosljedno provođenje Konačne arbitražne odluke jer je to u interesu svih naroda i građana koji tu žive, te da će u saradnji sa Supervizorom za Brčko distrikt BiH, OHR-om i po potrebi sa Međunarodnim Arbitražnim Tribunalom spriječiti sve pokušaje podrivanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.