{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak odbora o provođenju privremenog sporazuma

S
28.6.2010. u 08:01
0
0
Sastanak odbora o provođenju privremenog sporazuma
0
Sastanak odbora o provođenju privremenog sporazuma
Nevenka Savić
U Sarajevu danas počinje dvodnevi sastanak Privremenog odbora za praćenje implementacije Privremenog sporazuma između EU i BiH.
Privremeni odbor BiH i EU čine predstavnici Evropske komisije iz Brisela, Delegacije EU u BiH i predstavnici institucija BiH.

Prvog dana sastanka predviđeni su razgovori o političkim i ekonomskim dešavanjima u BiH i EU, kao i o provođenju odredbi Privremenog sporazuma koje se odnose na slobodno kretanje roba i na ostale trgovinske odredbe.

Drugog dana biće riječi o provođenju Glave četiri Privremenog sporazuma koja se odnosi na institucionalne, opšte i trgovinske odrebe.

"Na sastanku ćemo proći kroz sve najbitnije odrebe Privremenog sporazuma i vidjeti dokle se stiglo sa njihovom implementacijom. Nakon dvodnevnog sastanka biće izdato zajedničko saopštenje u kojem će biti konstatovano kako napreduje provođenje Privremenog sporazuma", rekla je Srni direktor Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Delegaciju BiH na ovom sastanku predvodi Savićeva, a delegaciju iz Brisela Pjer Mirel, direktor Odjeljenja za Albaniju, BiH, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo pod rezulucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje.

BiH i EU potpisale su 16. juna 2008. godine u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos BiH sa Unijom i potvrda statusa potencijalnog kandidata za članstvo.

Privremeni sporazum stupio je na snagu 1. jula 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: