BiH
0

Sastanak o reformi obrazovanja u jugoistočnoj Evropi

FENA
Inicijativa za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERI SEE), u saradnji s Evropskom trening fondacijom (ETF), Državnom agencijom za srednje stručno obrazovanje i obuku (VET) iz Albanije i Ministarstvom civilnih poslova BiH organizirat će sastanak VET agencija u četvrtak i petak u Sarajevu, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Skupu u Sarajevu prisustvovat će visoki zvaničnici državnih VET agencija i istitucija jugoistočne Evrope i Turske. Također, učetvovat će i predstavnici ETF-a, Cedefopa, zemalja donatora ERI SEE-a.

Cilj sastanka je da doprinese održivom dijalogu i komunikaciji institucija za srednje stručno obrazovanje i obuku u procesu saradnje jugoistočne Evrope i članova mreže jugoistočne Evrope za srednje stručno obrazovanje i obuku.

Na prvom sastanku VET agencija, koji je održan u decembru 2008. u Albaniji, dogovoreno je da se oformi mreža VET institucija za zemlje regije u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na sastanku u Sarajevu bit će ponuđen tekst Sporazuma o saradnji između institucija u zemljama jugoistočne Evrope koji ima za cilj kreiranje mreže VET institucija. Zemlje će tom prilikom moći pristupiti sporazumu ili u zavisnosti o zakonodavnim procedurama svake zemlje, to mogu naknadno učiniti.