{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika

S
8.4.2008. u 15:54
0
0
Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika
0
Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, sa saradnicima, održala je radni sastanak sa predstavnicima izdavača, a razgovarano je o realizaciji Projekta osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola u Federaciji BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sastanku su prisustvovali Ana Babić (Naklada ALFA d.o.o.), Tajib Šahinpašić (TKD Šahinpašić), Muamer Spahić (Vrijeme), Damir Uzunović (Buybook), Mustafa Alagić (Sarajevo Publishing), Sevlid Hurtić (Nam - Tuzla), Ivica Vanja Rorić (Bosanska riječ, Sarajevo), Jelena Kulundžija i Đorđe Marjanović (Cambridge centar), Jozo Tunjić i Šimo Ešić (Bosanska riječ, Tuzla), Zdravko Božić (Znanje d.o.o Mostar) i Slaven Pehar (Školska naklada d.o.o. Mostar), saopšteno je iz Kabineta federalne ministrice.

Razgovor o Projektu besplatnih udžbenika za osnovce u Federaciji BiH, za koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila osam miliona konvertibilnih maraka, bio je prilika da se prezentira informacija o potrebama udžbenika po kantonima, zastupljenosti izdavača i dogovore zajednički stavovi o nastavku realizacije Projekta.

Ministrica Alić je istakla da će se u okviru ovog projekta dati podrška udžbenicima koji su štampani u Bosni i Hercegovini, da je cilj da se dobije što kvalitetniji udžbenik povoljne cijene, te da su izdavači pouzdani partneri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u kreiranju udžbeničke politike.

Dogovoreno da u roku od deset dana izdavači istupe sa zajedničkim stavom o eventualnoj cijeni udžbenika, te prijedlozima za realizaciju Projekta, kako bi se mogao uraditi program utroška sredstava i proslijediti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici izdavačkih kuća dali su podršku Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za poboljšanje i modernizaciju Uputstva za recenziranje, te odabir recenzenata na osnovu stalno otvorenog upisa u Listu recenzenata, kako bi se postupak recenziranja digao na zavidan stručni nivo. Također je dogovoreno da se održavaju kontinuirani sastanci predstavnika izdavača i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kako bi se Projekat osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola realizirao u konstruktivnoj i uspješnoj saradnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: