{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika

S
8.4.2008. u 15:54
0
0
Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika
0
Sastanak o projektu osiguranja besplatnih udžbenika
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, sa saradnicima, održala je radni sastanak sa predstavnicima izdavača, a razgovarano je o realizaciji Projekta osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola u Federaciji BiH.
Sastanku su prisustvovali Ana Babić (Naklada ALFA d.o.o.), Tajib Šahinpašić (TKD Šahinpašić), Muamer Spahić (Vrijeme), Damir Uzunović (Buybook), Mustafa Alagić (Sarajevo Publishing), Sevlid Hurtić (Nam - Tuzla), Ivica Vanja Rorić (Bosanska riječ, Sarajevo), Jelena Kulundžija i Đorđe Marjanović (Cambridge centar), Jozo Tunjić i Šimo Ešić (Bosanska riječ, Tuzla), Zdravko Božić (Znanje d.o.o Mostar) i Slaven Pehar (Školska naklada d.o.o. Mostar), saopšteno je iz Kabineta federalne ministrice.

Razgovor o Projektu besplatnih udžbenika za osnovce u Federaciji BiH, za koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila osam miliona konvertibilnih maraka, bio je prilika da se prezentira informacija o potrebama udžbenika po kantonima, zastupljenosti izdavača i dogovore zajednički stavovi o nastavku realizacije Projekta.

Ministrica Alić je istakla da će se u okviru ovog projekta dati podrška udžbenicima koji su štampani u Bosni i Hercegovini, da je cilj da se dobije što kvalitetniji udžbenik povoljne cijene, te da su izdavači pouzdani partneri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u kreiranju udžbeničke politike.

Dogovoreno da u roku od deset dana izdavači istupe sa zajedničkim stavom o eventualnoj cijeni udžbenika, te prijedlozima za realizaciju Projekta, kako bi se mogao uraditi program utroška sredstava i proslijediti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici izdavačkih kuća dali su podršku Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za poboljšanje i modernizaciju Uputstva za recenziranje, te odabir recenzenata na osnovu stalno otvorenog upisa u Listu recenzenata, kako bi se postupak recenziranja digao na zavidan stručni nivo. Također je dogovoreno da se održavaju kontinuirani sastanci predstavnika izdavača i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kako bi se Projekat osiguranja besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola realizirao u konstruktivnoj i uspješnoj saradnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: