Vlada FBiH
0

Sastanak o obavezama prema stand-by aranžmanu

FENA
"Ovaj sastanak održavamo u novim okolnostima u odnosu na vrijeme kada smo ga planirali. Danas sam predstavnicima izvršne vlasti FBiH uputio neopozivu ostavku na funkciju premijera FBiH i dok traje procedura njenog usvajanja, radom Vlade FBiH rukovodit će dopremijeri“, rekao je premijer FBiH Nedžad Branković otvarajući današnji sastanak s kantonalnim premijerima i ministrima finansija, predstavnicima vanbudžetskih fondova i Saveza općina i gradova FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, na sastanku, u čijem radu su učestvovali dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, definirane su obaveze svih nivoa vlasti koje su uvjet za zaključenje stand-by aranžmana sa MMF-om i pristupa finansiranju od Svjetske banke i ostalih finansijera.

Također je definirana realizacija određenih aktivnosti prije razmatranja na Upravnom odboru MMF-a. To za FBiH, kantone i općine znači usvajanje rebalansiranih budžeta, kao i izmjenu određenih zakona.

Danas su, također, dogovoreni potezi i koraci koji bi osigurali pripremu rebalansiranih budžeta od vlada do 22. juna, odnosno njihovo usvajanje u Parlamentu FBiH i skupštinama kantona do 31. augusta.

Jedan od poteza o kojima su upoznati učesnici današnjeg sastanka jeste priprema interventnog zakona o ograničenju visine plaća, naknada koje nemaju karakter plaća te tekućih grantova za sve nivoe vlasti ( Federacija BiH, kantoni, općine) i vanbužetske fondove.

Svjesni situacije da se mora osigurati uravnoteženost svih budžeta, što je uvjet za stand-by aranžman, učesnici današnjeg sastanka podržali su opredjeljenja ovog zakona koji bi se primjenjivao u periodu trajanja stand-by aranžmana s MMF-om.

Njegovom primjenom osigurali bi se finansijski efekti od 413,8 miliona KM konsolidovano za FBiH, od čega 152,4 miliona KM po osnovu ograničenja visine plaća, naknada i doprinosa, 61,4 po osnovu ograničenja grantova FBiH, 50 miliona grantova kantona i 150 miliona KM po osnovu smanjenja rashoda za ostalu tekuću potrošnju, s namjerom da se ona uskladi do mogućeg ostvarenja prihoda.

Nakon usaglašavanja predloženih materijala i njihove dorade u skladu s današnjim primjedbama i sugestijama, bit će održan novi zajednički sastanak radi dogovora o dinamici narednih aktivnosti, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.