BiH
23

Sastanak Nikšića i Zaeva: Samo ljevičari mogu ušutkati radikalizme koji se bude na Balkanu

Klix.ba
Nermin Nikšić i Zoran Zaev (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nermin Nikšić i Zoran Zaev (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić danas je s predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom razgovarao o aktuelnim društveno-političkim pitanjima u BiH i Makedoniji, kao i o pitanjima regionalne saradnje.

Ljevičarske partije dogovorile su korake daljnje saradnje i razmjene iskustava, a najavljen je i veliki skup rukovodstava socijaldemokratskih partija najesen u Sarajevu.

"Dragocjeno iskustvo za nas je način na koji se SDSM uspio izboriti za fer i demokratske izbore, što predstavlja jedan od najvećih problema i u izbornom procesu u BiH. Dogovoreno je da u narednom periodu delegacija SDPBiH napravi zvaničnu posjetu i preuzme određena iskustva jer, gle čuda, tamo gdje su nacionalisti na vlasti otprilike se pravi isti izborni inžinjering. Također želim najaviti da ćemo najesen u Sarajevu napraviti skup predsjednika socijaldemokratskih partija i stranaka iz regiona. Želimo pokazati da se u ovom regionu može sarađivati iskreno, drugarski, na ravnopravnim osnovama, bez ikakvog licemjerstva, bez toga da jedno govorimo, a drugo mislimo, nego s čistom željom da unaprijedimo odnose u regionu i pokažemo da ovdje žive normalni ljudi koji žele dobro jedni drugima. Hoćemo da pokažemo da na Balkanu može postojati neko bratstvo i jedinstvo, ono o čemu smo nekada pričali u zajedničkoj državi, a što su nacionalisti jedva dočekali da izdaju", poručio je Nikšić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Zoran Zaev je izrazio zadovoljstvo posjetom Sarajevu i SDP-u BiH.

"Imamo mnogo naučiti jedni od drugih. Nama vrijede iskustva BiH, a i mi možemo dijeliti iskustvo s nedavno provedenih izbora. Bila je to duga i uporna borba da se osiguraju fer i demokratski izbori u Makedoniji. Poznajemo se i lično, članovi naših rukovodstava se privatno druže, a bit će mi čast da zajedno s članovima rukovodstva SDSM-a prisustvujem velikom regionalnom skupu najesen u Sarajevu. Socijaldemokrati, socijalisti i ljevičari općenito će razmijeniti iskustva i nadam se da ćemo poslati lijepu poruku da ljevičarske stranke mogu popraviti situaciju i ušutkati radikalizme koji se javljaju i bude na multietničkom Balkanu", kazao je Zaev.

Kako je kazao, on kao ljevičar vjeruje da multikulturalizam predstavlja vjetar u leđa razvoju države, a ne slabost.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Vjerujem da ćemo združeni u različitostima moći pomoći Makedoniji, BiH i cijelom regionu", poručio je Zaev.

Prisutnima je potvrđeno i da je Zoran Zaev najvjerovatnije naredni mandatar za formiranje vlade u Makedoniji.

"Dogovori u vezi s platformom zajedničkog nastupa i programa, kao i sve suštinske stvari su već dogovorene s koalicionim partnerima. Preostaje samo dogovor o podjeli odgovornosti o preuzimanju određenih mandata. Imenovanje nove makedonske Vlade očekuje se polovinom marta", zaključio je Zaev.