Sulejman Tihić
0

'Sastanak nije uvod u nove razgovore'

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik SDA Sulejman Tihić ne smatra da je večerašnji sastanak političkih lidera u BiH sa delegacijom američkog Kongresa uvod u novu seriju razgovora domaćih političara.

"Večeras nije vrijeme za nove inicijative", rekao je Tihić novinarima u Sarajevu pred početak sastanka, koji se održava u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha.

Tihić je dodao da na večerašnjem sastanku očekuje razmjenu mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH, tokom koje će politički lideri iznijeti svoja viđenja izlaska iz aktuelne krize, ali isto tako i saslušati savjete američkih kongresmena.

On je izrazio uvjerenje da će na sastanku biti riječi o ekonomskoj situaciji u BiH i pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom o zaključenju stand-by aranžmana.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izrazio je uvjerenje da su američki kongresmeni "sigurno osjetljivi na donošenje zakona", zbog čega je izrazio nadu da će podržati napore da institucije BiH, kako je naveo, ne izlaze van pravnog okvira, a što se, prema njegovom mišljenju, često čini.

On je dodao da očekuje podršku u pogledu sprečavanja suspenzije vladavine prava u BiH.

"Ne smijemo ići ispod Dejtona, niti se u pitanje više smije dovoditi kontinuitet države BiH i njene imovine", rekao je Silajdžić.
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je dolazak delegacije američkog Kongresa u Sarajevo, nakon nedavne posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena, velika stvar za BiH.

On je dodao da za njega ovaj sastanak nikako nije uvod u nastavak "prudskog procesa", jer, kako je naveo, za njega ne postoji ni Prud, ni politička osmorka u prudskom smlislu, pa čak ni prudski smisao.

Večerašnjem sastanku u Sarajevu, osim Tihića, Silajdžića i Lagumdžije, prisustvuju lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak.

Delegacija američkog Kongresa, koju čine predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin i kopredsjedavajući Elsie Hastings, boravi danas i sutra u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Iz Amabasade SAD ranije je najavljeno da će težište razgovora  biti na međunarodnoj saradnji i pružanju podrške reformama koje su neophodne da BiH postane članica EU i NATO.