BiH
0

Sastanak načelnika Srednjobosanskog kantona

FENA
U okviru priprema za Izborno-izvještajnu Skupštinu Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH), koja bi trebalo da bude održana sredinom aprila, u Bugojnu je održan sastanak načelnika u općinama Srednjobosanskog kantona (SBK).

Izvršen je izbor kandidata s područja SBK-a za članstvo u budućim organima Saveza, a na sastanku je bilo riječi i o krucijalnim pitanjima kojima će se najveća zajednica općina u Federaciji BiH baviti u 2009.

Istaknuto je da je u protekle četiri godine Savez općina i gradova Federacije BiH postao efikasna spona između najviših nivoa vlasti i organa lokalne samouprave.

Kroz GAP projekt i prijedlog finansiranja lokalnih zajednica osigurani su prihodi za općine, a do sredine 2011. godine prolongirana je primjena rizičnog poslovanja jedinica lokalne samouprave koja je trebala startovati s početkom ove godine.

Cilj Saveza je da općinama vrati nadležnosti vezane za odabir državnih službenika i namještenika u organima lokalne uprave te da se konačno definira odnos između općina i šumsko-privrednih društava za koji je ocijenjeno da je trenutno poguban, naročito za sredine koje raspolažu velikim šumskim etatom.

Također, Savez smatra da bi se raspodjela prikupljenih sredstava od poreza na dohodak trebala vršiti u omjeru 50:50 odnosno da jednakim dijelom korist od ovog poreza imaju i Federacija BiH i lokalne zajednice.