{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak ministra Hercega s predstavnicima turističkih zajednica u FBiH

F
29.1.2008. u 13:07
0
0
Sastanak ministra Hercega s predstavnicima turističkih zajednica u FBiH
0
Sastanak ministra Hercega s predstavnicima turističkih zajednica u FBiH
Federalno ministarstvo okoliša i turizma planira niz aktivnosti na izmjenama i dopunama seta zakona u oblasti turizma radi što kvalitetnijeg uređenja ove oblasti i izradu strategije razvoja turizma za srednjoročni period 2008.-2018. godina.
To su neke od tema o kojima su na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg i predstavnici turističkih zajednica u Federaciji.

Ministar Herceg je izjavio novinarima da se ove godine planiraju aktivnosti na izmjenama i dopunama zakona o turističkoj djelatnosti, ugostiteljskoj djelatnosti, o turističkim zajednicama i promociji turizma, a uz to promjenit će se i niz podzakonskih propisa. U vezi s izradom strategije razvoja turizma u FBiH za razdoblje 2008.-2018., kako je dodao Herceg, već je potpisan ugovor s relevantnim kućama.

Planirane su i dvije međunarodne konferencije - prva će se održati u Mostaru u aprilu o turističkim potencijalima jadranskog zaleđa, dok će druga konferencija u novembru u Sarajevu biti posvećena potencijalima u zimskom turizmu.

-Za turističke zajednice je najvažnije da dobiju temeljne akte kao što je strategija, te dobre zakone i prateće propise koji će regulirati ovu oblast, izjavio je novinarima predsjednik Turističke zajednice Federacije BiH Šemsudin Džeko.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je teškoćama u vezi s ubiranjem i raspodjelom boravišne pristojbe i turističke članarine.

-Imamo određenih zamjerki o čemu ćemo otvoreno razgovarati, donijeti zaključke i mjere i sigurno je da će se ići u izmjene dviju uredbi o boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini, istakao je Herceg napominjući da se boravišna pristojba ne ubire u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.

Lani je, prema njegovim riječima, napravljen iskorak u tom pravcu, a to je mogućnost ubiranja paušalne boravišne pristojbe. Međutim, tom uredbom iskorak je naspravljen samo u određenim općinama kao što je Neum, dok u drugim sredinama nije bilo takvih pomaka.

Džeko je također izdvojio probleme u realizaciji i naplati boravišne pristojbe, ali i u evidentiranju broja turista, odnosno ostvarnih dolazaka i noćenja. Istakao je da bi se izmjenom propisa i uvođenjem većeg broja inspektora moglo doći do poboljšanja i realnijih podataka.

Na federalnom nivou su, kako je kazao Džeko, tri inspektora u toj oblasti, a u Kantonu Sarajevu, koji ima 12.000 subjekata, svega dva inspektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: