BiH
0

Sastanak ministra Hercega s predstavnicima turističkih zajednica u FBiH

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma planira niz aktivnosti na izmjenama i dopunama seta zakona u oblasti turizma radi što kvalitetnijeg uređenja ove oblasti i izradu strategije razvoja turizma za srednjoročni period 2008.-2018. godina.

To su neke od tema o kojima su na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg i predstavnici turističkih zajednica u Federaciji.

Ministar Herceg je izjavio novinarima da se ove godine planiraju aktivnosti na izmjenama i dopunama zakona o turističkoj djelatnosti, ugostiteljskoj djelatnosti, o turističkim zajednicama i promociji turizma, a uz to promjenit će se i niz podzakonskih propisa. U vezi s izradom strategije razvoja turizma u FBiH za razdoblje 2008.-2018., kako je dodao Herceg, već je potpisan ugovor s relevantnim kućama.

Planirane su i dvije međunarodne konferencije - prva će se održati u Mostaru u aprilu o turističkim potencijalima jadranskog zaleđa, dok će druga konferencija u novembru u Sarajevu biti posvećena potencijalima u zimskom turizmu.

-Za turističke zajednice je najvažnije da dobiju temeljne akte kao što je strategija, te dobre zakone i prateće propise koji će regulirati ovu oblast, izjavio je novinarima predsjednik Turističke zajednice Federacije BiH Šemsudin Džeko.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je teškoćama u vezi s ubiranjem i raspodjelom boravišne pristojbe i turističke članarine.

-Imamo određenih zamjerki o čemu ćemo otvoreno razgovarati, donijeti zaključke i mjere i sigurno je da će se ići u izmjene dviju uredbi o boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini, istakao je Herceg napominjući da se boravišna pristojba ne ubire u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.

Lani je, prema njegovim riječima, napravljen iskorak u tom pravcu, a to je mogućnost ubiranja paušalne boravišne pristojbe. Međutim, tom uredbom iskorak je naspravljen samo u određenim općinama kao što je Neum, dok u drugim sredinama nije bilo takvih pomaka.

Džeko je također izdvojio probleme u realizaciji i naplati boravišne pristojbe, ali i u evidentiranju broja turista, odnosno ostvarnih dolazaka i noćenja. Istakao je da bi se izmjenom propisa i uvođenjem većeg broja inspektora moglo doći do poboljšanja i realnijih podataka.

Na federalnom nivou su, kako je kazao Džeko, tri inspektora u toj oblasti, a u Kantonu Sarajevu, koji ima 12.000 subjekata, svega dva inspektora.