Dobra saradnja
70

Sastanak Mektića i Spasovskog: Građani BiH uskoro će u Makedoniju putovati samo s ličnom kartom

Piše: S. H.
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao sastanak s delegacijom iz Makedonije koju predvodi ministar unutrašnjih poslova te zemlje Oliver Spasovski. Istaknuta je opredijeljenost ka što boljoj saradnji, naročito u oblasti sigurnosti te je najavljeno potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obrnuto.

Oba ministra naglasila su dosadašnju dobru saradnju, ali su poručili da i u budućnosti moraju detaljno implementirati brojne sporazume kako bi uspješno odgovorili svim izazovima.

"BiH i Makedonija su dio zajedničkih projekata iz oblasti sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Mi s Makedonijom imamo dobru saradnju, potpisali smo sve bilateralne sporazume i danas smo govorili da tu saradnju spustimo na niži nivo policijskih eksperata u konkretnom rješavanju problema. Mi ćemo u Makedoniju poslati naše eksperte, a iz Makedonije će dolaziti u BiH, to se naročito odnosi na centre za obuku. Mi se nalazimo na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, iako smo tranzitna zemlja imamo te izazove", poručio je ministar Mektić.

Makedonski ministar Oliver Spasovski je također naglasio dobru saradnju s BiH te najavio da će uskoro biti potpisan sporazum s BiH koji će omogućiti da državljani BiH u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obratno.

"Sigurnost je najvažniji segment svakog društa i zbog toga je bitno da imamo najbolju saradnju. Nedavno smo potpisali sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, a uskoro ćemo potpisati ugovor koji će građanima BiH omogućiti da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obratno", kazao je Spasovski.

Za naredni period najavljeno je mnogo projekata u operativnom smislu, od obuke u policijskim akademijama, do zajedničkog odgovora za pitanja iz oblasti terorizma, radikalizma, ali i problema ilegalnih migranata.