BiH
0

Sastanak ekspertnog NATO tima s ministrom Radovanovićem

FENA
Ekspertni tim iz NATO-štaba u Bruxellesu susreo se danas s ministrom odbrane BiH Nikolom Radovanovićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifetom Podžićem i drugim višim vojnim zvaničnicima i oficirima BiH.

Kako je saopćeno iz NATO-štaba u Sarajevu, NATO-tim predvodio je direktor snaga planiranja Frank Boland, a u pratnji su bili i politički savjetnik u NATO-štabu u Sarajevu Raffi Gregorian i ključni predstavnici za reformu odbrane.

Ovaj sastanak predstavlja početak serije rasprava između NATO- štaba u Bruxellesu i relevantnih bh. vlasti posvećenih razvoju oružanih snaga. Cilj je informisati i pomoći BiH u ispunjavanju tehničkih koraka neophodnih kako bi postala kredibilan kandidat za Partnerstvo za mir i članstvo u NATO-u.

NATO-tim je ponovio važnost za BiH i vlasti RS-a da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom i tako uklone konačnu prepreku za kandidaturu za Partnerstvo za mir.

Također, istakli su i nužnost usvajanja vojne strukture koja će biti priuštiva i konsistentna s Alijansinim ciljevima o transformaciji u lakše i efikasnije snage, te snage koje se mogu brže i lakše raspoređivati.