BiH
0

Sastanak Ekspertne grupe za reformu penzijskog osiguranja u Federaciji

FENA
Ekspertna grupa za reformu penzijskog i invalidskog sistema u Federaciji BiH održala je drugu sjednicu, na kojoj se raspravljalo o dokumentu "Strategija reforme penzijskog i invalidskog sistema u FBiH" koji je usvojila Vlada FBiH, saopćeno je iz Ekspertne grupe.

Raspravljalo se i o radnoj verziji budućeg zakona o obaveznom penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nakon detaljne analize ponuđenog dokumenta, konstatiran je niz manjkavosti i donesen zaključak da postojeći okvirni dokument Strategije treba do naredne sjednice doraditi, terminološki uskladiti i ažurirati sve ekonomske pokazatelje kako bi se mogle obaviti što kvalitetnije prezentacije u okviru predstojeće javne rasprave.

Članovi Ekspertnog tima su upoznali i radnu verziju budućeg zakona o obaveznom penzijskom i invaliskom osiguranju koji sadrži niz novih rješenja u odnosu na postojeći Zakon.

Radna verzija je urađena i ponuđena zakonska rješenja tretiraju problematiku jedinstveno za oba entiteta i Distrikt Brčko, te bi kao takav mogao poslužiti kao solidna osnova za eventualno donošenje krovnog zakona na nivou Bosne i Hercegovine.

Jedinstveno je mišljenje eksperata da se radna verzija ovog zakona treba odmah proslijediti relevantnim institucijama na upoznavanje, a nakon prikupljenih prijedloga i sugestija dati ocjenu ponuđenih rješenja. Ovakav dokument bi bio upućen Vladi FBiH u daljnju proceduru.

Naredna sjednica Ekspertne grupe bit će održana 16. augusta u prostorijama Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja u Sarajevu.