Za bolju budućnost
9

Sastanak Džaferovića i Zaeva: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Makedonije

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dobri prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Makedonije u narednom periodu trebaju biti osnaženi još jačom ekonomskom saradnjom, kao i saradnjom na svim drugim nivoima rečeno je danas tokom sastanka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva, koji boravi u službenoj posjeti našoj zemlji.

Džaferović je istaknuo važnost današnje posjete koja će biti poticaj za unapređenje odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Resursi koje imaju BiH i Makedonija trebaju biti kvalitetno iskorišteni za dobrobit građana obje zemlje, a bržem povezivanju svakako bi, rekao je Džaferović, doprinijelo i uspostavljanje direktne avio-linije Sarajevo - Skoplje.

Prema riječima Zorana Zaeva, Makedonija želi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima, a današnje potpisivanje dva sporazuma o međudržavnoj saradnji predstavlja korake koji vode ka jačanju cjelokupnih odnosa dvije zemlje.

U budućnosti je predviđeno potpisivanje sporazuma i iz drugih oblasti, čime će se stvoriti uvjeti za još sadržajnije bilateralne odnose, naglasio je Zaev.

Džaferović i Zaev razgovarali su i o jačanju parlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Džaferović uputio je poziv predsjedniku Sobranja Makedonije da posjeti Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom na to da obje zemlje imaju iste vanjskopolitičke ciljeve, tokom susreta je razgovarano je i o evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i Makedonije. Podrška, regionalna saradnja i razmjena iskustava će doprinijeti bržem integriranju obje zemlje u ove evropske tokove, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.