BiH
80

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a: Uprkos različitim stavovima ostajemo strateški partneri

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH predvođenih predsjednicima stranaka održan je danas u Istočnom Sarajevu, a na njemu se razgovaralo o svim aktuelnim pitanjima u BiH.

Predsjednik SNSD-a MIlorad Dodik rekao je nakon sastanka da su dvije delegacije razgovarali o ranije najavljenom zajedničkom prijedlogu Zakona o Ustavnom sudu BiH. Prema riječima Dodika, zajednički prijedlog bit će gotov u naredne dvije sedmice, a predsjednik SNSD-a i RS-a ponovio je kako su strane sudije u Ustavnom sudu BiH neprihvatljive.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH razgovarale su i o zategnutim odnosima Srbije i Hrvatske, a na sastanku je konstatirano da bi ove dvije zemlje sve svoje nesporazume trebale rješavati dijalogom te da nema razloga da ulaze u međusobne sukobe.

Dodik je ponovio da predstavnici Saveza za promjene čine štetu RS-u, pri čemu će se razmjere štete tek vidjeti u narednom periodu. SNSD i HDZ BiH pozivaju i druge političke faktore na razgovore uz uvažavanje činjenice da niko ne bude majoriziran. Dodik je ponovio da je neprihvatljiv zahtjev za ukidanje 9. januara kao Dana RS-a. Pozvao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se razgovara kako riješiti dekadencu koju su izazvali visoki predstavnici svojim djelovanjem.

Dodik je "ozbiljno upozorio" bošnjačke predstavnike da se razgovara o pozicioniranju i "uvažavanju strahova" svih u BiH. Ako do tih razgovora ne dođe, Dodik je rekao da će svi procesi u BiH biti blokirani te da onda zemlja nije daleko od raspada.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da će u narednom periodu razgovarati i sa drugim akterima kako bi dobili potrebnu parlamentarnu podršku za usvajanje Zakona o ustavnom sudu BiH. Stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika ključna je u narednom periodu rekao je Čović. Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da je na sastanku delegacija dvije stranke razgovarano i o drugim aktuelnim pitanjima.

Dodik je ponovo izrazio sumnju da će na Upitnik Evropske komisije biti odgovoreno u roku, te je rekao da to nije prioritet RS-a. Prema njemu, nema evropskih integracija dok u Ustavnom sudu BiH sjede stranci, te dok u BiH postoji visoki predstavnik.

Što se tiče koalicije na državnom nivou, Dodik smatra da je jedina stabilna koalicija ona između SDA i SDS-a. Dodik je rekao da su ga stranci prevarili kada su mu umjesto referenduma ponudili strukturalni dijalog o pravosuđu, a ponovio je da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH neustavni.

Čović je rekao da je važna zastupljenost svih konstitutivnih naroda na ključnim policijsko-pravosudnim funkcijama, ali je zamjerio SDA zašto nisu "galamili" kada su imali dvije funkcije već su galamu započeli kada su ostali bez ijedne.

Dodik je posebno naglasio da se u FBiH mora naći koncept koji će štiti konstitutivne narode, odnosno Hrvate.