{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak Čolaka i ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina

F
15.6.2009. u 17:45
0
0
Sastanak Čolaka i ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina
0
Sastanak Čolaka i ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina
Bariša Čolak
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak sastao se danas sa ambasadorom SAD-a za pitanja ratnih zločina Clintom Viliamsonom.
Na sastanku su razmotrena aktuelna pitanja produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca kao i unaprjeđenja saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Ministar pravde BiH je informisao američkog ambasadora da su pokrenute brojne aktivnosti i konsultacije u cilju utvrđivanja potrebe i modaliteta ostanka međunarodnih sudija i tužilaca.

„Nakon pažljivog razmatranja argumentacije za i protiv daljeg prisustva međunarodnih sudija i tužilaca, čini se opravdanim nastavak međunarodnog prisustva na drugostepenoj instanci i to samo u Odjelu za ratne zločine,“ istakao je ministar Čolak.

Na sastanku je naglašena važnost unaprjeđenja saradnje zemalja regiona za procesuiranje preostalih predmeta ratnih zločina.

S tim u vezi, Ministarstvo pravde BiH će preduzeti sve potrebne korake na uspostavljanju zajedničke platforme o sprječavanju nekažnjavanja počinilaca ratnih zločina, čiji nacrt je prethodno usaglašen između glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Pomenuti sporazum dvije zemlje će, uz druga otvorena pitanja, biti razmotren na sastanku ministara pravde dvije zemlje, zakazanom za 29. juni ove godine, saopćeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: