BiH
0

Sastanak Administratora UNDP-a sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH

undp.ba
Administrator UNDP-a <b>March Malloch Brown</b> sastao se sa Predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine <b>Draganom Mikerevićem</b> u Njujorku, kako bi razgovarali o budućnosti partnerstva u formulisanju strategije razvoja Bosne i Hercegovine. Gosp. Mikerević je informisan da UNDP postaje sve važniji ključni partner za Vladu Bosne i Hercegovine nakon skorog završetka UN Misije. Aministrator UNDP-a je iskazao da je UNDP svjestan svoje povećane odgovornosti i potrebe da se pažnja međunarodne zajednice zadrži na potrebama Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara kazao je kako bi reforme u Bosni i Hercegovini mogle biti ugrožene ako socijalna pitanja budu zanemarena, te da stoga Milenijumski ciljevi razvoja (MDGs) trebaju biti ugrađeni u razvojnu strategiju BiH. PRSP (Strategija smanjenja siromaštva) je trenutno u drugom krugu revizije i sadržava većinu ciljeva uvojenih na Svjetskom samitu u Johanesburgu. Primjećujući da Indeks humanog razvoja (HDI) Bosne i Hercegovine još uvijek nije sadržan u globalnom Izvještaju o humanom razvoju (HDR), Predsjedavajući je izrazio nadu da će statistički kapaciteti ove zemlje biti razvijeni. Administrator je odgovorio da se UNDP nada da će uspjeti razviti takve kapacitete kroz MDGs i druge aktivnosti, kako bi Indeks humanog razvoja za Bosnu i Hercegovinu bio uključen u buduće HDR izvještaje.

Podsjećajući na dobru saradnju koju Vijeće ministara ima sa UNDP-om, i imajući u vidu UNDP-ova finansijska ograničenja , Mikerević je tražio UNDP-ovu pomoć unapređenju ekonomske situacije u zemlji.

Predjsjedavajući Mikerević je zatražio UNDP-ovu pomoć u organizaciji Foruma investitora za Bosnu i Hercegovinu u Njujorku u proljeće 2003. On je izrazio nadu da će ovaj događaj dati podsticaj zemlji koja je puna loših vijesti. Gosp. Kalman Miszei, Asistent Administratora uvjerio je gosp Mikerevića da je UNDP već počeo kontaktirati ključne osobe iz privatnog i javnog sektora, kako bi osigurao kvalitetnu pripremu ovog skupa.

Asistent Administratora UNDP-a je takođe informisao Mikerevića o planu UNDP-a da održi veliki investicioni forum u Bukureštu u jesen 2003, na koji će biti pozvan i predsjedavajući BH Vijeća ministara.

Predsjedavajući je rekao kako je bogatstvo zemlje takođe određeno kapacitetom njene javne administracije i zatražio od UNDP-a podršku kroz njegove aktivnosti oko formiranja Koledža za državne službenike.

Gosp. Mikerević je takođe naglasio kako će se potruditi da ubrza i olakša saradnju Republike Srpske u razvoju Koledža za državne službenike.

Administrator je takođe zatražio da plate zaposlenika u BH MAC-u budu planirane u budžetu Bosne i Hercegovine za 2003, kako je to bilo prethodno dogovoreno. Premijer je odgovorio kako je državni budžet odobren tek 11. decembra i dodao da je svjestan postoji zaostala obaveza Vlade da osigura plate za 116 zaposlenika . On je obećao da će dati sve od sebe da pronađe druge izvore za finansiranje ove obaveze, te da će informisati Ministarstvo trezora o svojoj predanosti ovome.

Administrator je želio saznati novosti o statusu obećanih 2 miliona dolara iz budžeta Republike Srpske za Program oporavka regiona Srebrenice.Nakon što je informiran da ova transakcija još uvijek nije izvršena, Predsjedavajući je izjavio kako će novac biti isplaćen UNDP-u uskoro, vjerovatno do kraja decembra 2002.