Osijek
0

Sastali se lideri liberala iz regiona

Sarajevo-x.com
Jučer je u Osijeku (Hrvatska) održan sastanak lidera liberalnih stranaka iz našeg regiona koji su razgovarali o budućnosti zemalja regiona, ali i trenutnim prilikama. Prisutni su bili liberali iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Kosova, Grčke i Bosne i Hercegovine.

Sastanak je održan u organizaciji Mreže liberala jugo-istočne Evrope (LIBSEEN), a domaćin sastanka je bio NHS-ov vicenačelnik Osijeka Ivan Vrdoljak.

Predsjednica ELDR (Evropske liberalne stranke) i članica Evropskog parlamenta Annemie Neyts istakla je da su liberali stvorili liderstvo koje vodi ka evropskom integracijama, i to liderstvo je sve jače u regionu. Primjeri Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunije pokazuju da lberali na vlasti znaši članostvo u EU. Mir, stabilnost i prosperitet u regionu, vladavina prava i postojanje pravne držane, poštivanje i zaštita svakog pojedinca, politička i ekonomska reforma, tranzicija i konsolidacija, primarni su interesi svake liberalne stranke.

Predsjedavajuća mreže liberala jugoistočne Evrope (LIBSEEN) dr. Vesna Pusić obraćajući se prisutnima rekla je da u politici ne postoje projekti koji se mogu posijati i uspijeti na svakoj zelenoj površini, već oni moraju biti domaći i izrasti u vlastitom dvorištu.

"To znači da kada imamo jasnu viziju toga šta želimo postići tek onda možemo tražiti i računati na podršku šire međunarodne zajednice. Ideje, inicijative i promjene moraju doći iznutra, a ne iz vana kao gotova rješenja", kazala je Pusićeva.

Lider LDP Čedomir Jovanović istakao je kako je sastanak pokazao da liberali iz regiona imaju vrlo slične poglede na prošlost i budućnost i kako se veoma brzo mogu dogoviriti oko zajedničkih stavova, ali kako to nije dovoljno.

"Ove ideje ne smiju biti samo ideje uskog kruga ljudi, ove ideje moraju biti prihvaćene od strane građana naših država. Zato nam je potrebna država i institucije, i zbog toga moramo da se borimo za vlast. Jer dok god smo u opoziciju nećemo biti u stanju da naše ideje i provedemo," istakao je Jovanović.

Predsjednica LDS prof. Lamija Tanović je istakla kako je međunarodna politika u BiH napravila više štete nego koristi, te da je potrebno da liberali iz regije i Evrope stanu u zaštitu ljudskih prava, pravne države, demokratije i osnovnih liberalnih vrijednosti.

"Naš Ustav je u suprotnosti sa ljudskim pravima slobodama, institucija OHR ne ispunjava svoj mandat i ne štiti institucije države, a međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost za svoje greške. Upravo liberali moraju biti garant da će BiH biti uspješna evropska priča, a ne eksperiment koji je krenuo naopako," istakla je Tanovićeva.

Pitanje pomirenja u regionu, moralne satisfakcije žrtava, implementacije Dejtonskog sporazuma, uloge mođunarodne zajednice i budućnost regije razmatrani su uz zaključak da liberalne stranke shvataju kako je vrijeme da preuzmemo političku odgovornost na sebe i pobrinemo se da se ova pitanja u budućnosti riješe.
U raspravi su učestvovali i predstavnik stranke Zares Roman Jakić iz Slovenije, Behgjet Pacolli predsjednik AKR sa Kosova, Janos Koka lider parlamentarne grupe SZDSZ u Mađarskom parlamentu.

Pored prof. Lamije Tanović, delegaciju LDS BiH činili su međunarodni sekretar Adnan Huskić i potpredsjednik Edin Čolić.