BiH
0

Saslušani pripadnici Karadžićevog osiguranja, nastavljena potraga za Mladićem

FENA
Policija Republike Srpske saslušavala je bivše pripadnike osiguranja Radovana Karadžića kako bi kompletirala infomacije o njegovom skrivanju na području RS-a, Srbije i Crne Gore u periodu do 2003. godine, navodi se u izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom (ICTY).

Nastavaljeno je intezivno praćenje članova porodice Karadžić, navodi se u izvještaju koji je u četvrtak uvečer objavila banjalučka Alternativna televizija, te dodaje da su ovlašteni radnici MUP-a saslušali Aleksandra i Sonju Karadžic tokom NATO-ove akcije na Palama 20. febuara.

MUPRS-a napravio je operativni plan lociranja, hapšenja ili predaje Radovana Karadžića, koji podrazumijeva usklađenu akciju MUP-a i Obavještajno-sigurnosne službe BiH uz blagovremeno obavještavanje Tužilaštva ICTY-a.

Nastavljena je potraga i za Ratkom Mladićem, a pripadnici MUP-a gotovo svakodnevno kontaktiraju s pripadnicima tajnih službi Srbije.

U izvještaju se navodi da je policija pomogla u pronalasku dviju osoba koje bi trebalo da se pojave kao svjedoci na suđenju grupi pomagača Ratka Mladića. Suđenje je u toku u Beogradu.

Također, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, saslušano je nekoliko osoba pripadnika bivšeg osiguranja i pomagača nekadašenjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS-a.

U izvještaju se kaže da pripadnici MUP-a 24 sata dnevno nadgledaju porodične kuće Stojana Župljanina i druge objekte koji bi se mogli dovesti u vezu sa saradiničkom mrežom koja ga skriva.

Policija zaključuje da Stojan Župljanin u prva tri mjeseca ove godine nije boravio na tim lokacijima.

Pripadnici SIPA-e su osim preduzeća "Atina trade", pretresali i objekete Fabrike duhana u Banjoj Luci tražeći eventulane dokaze o finasijskim fondovima kojima se pomaže skrivanje Stojana Župljanina.

Ističe se i da su se sredinom marta, uz posredovanje ICTY-a, u Beogradu sastali pripadnici MUP-a i Sigurnosno-infomativne agnecije Srbije na kojem su razmijenjene informacije o boravku i kretanju optuženoga.

Državna služba BiH obavijestila je MUP o prelasku granice 47 osoba za koje se sumnja da kontakriraju sa Stojanom Župljaninom, a saslušane su i nove 64 osobe koje su poznanici ili eventulano kontaktiraju sa haškim bjeguncem Župljaninom. Na ovaj način, tvrdi se, došlo se do novih operativnih saznanja.