{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saslušani pripadnici Karadžićevog osiguranja, nastavljena potraga za Mladićem

F
26.4.2007. u 21:40
0
0
Saslušani pripadnici Karadžićevog osiguranja, nastavljena potraga za Mladićem
0
Saslušani pripadnici Karadžićevog osiguranja, nastavljena potraga za Mladićem
Policija Republike Srpske saslušavala je bivše pripadnike osiguranja Radovana Karadžića kako bi kompletirala infomacije o njegovom skrivanju na području RS-a, Srbije i Crne Gore u periodu do 2003. godine, navodi se u izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom (ICTY).
Nastavaljeno je intezivno praćenje članova porodice Karadžić, navodi se u izvještaju koji je u četvrtak uvečer objavila banjalučka Alternativna televizija, te dodaje da su ovlašteni radnici MUP-a saslušali Aleksandra i Sonju Karadžic tokom NATO-ove akcije na Palama 20. febuara.

MUPRS-a napravio je operativni plan lociranja, hapšenja ili predaje Radovana Karadžića, koji podrazumijeva usklađenu akciju MUP-a i Obavještajno-sigurnosne službe BiH uz blagovremeno obavještavanje Tužilaštva ICTY-a.

Nastavljena je potraga i za Ratkom Mladićem, a pripadnici MUP-a gotovo svakodnevno kontaktiraju s pripadnicima tajnih službi Srbije.

U izvještaju se navodi da je policija pomogla u pronalasku dviju osoba koje bi trebalo da se pojave kao svjedoci na suđenju grupi pomagača Ratka Mladića. Suđenje je u toku u Beogradu.

Također, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, saslušano je nekoliko osoba pripadnika bivšeg osiguranja i pomagača nekadašenjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS-a.

U izvještaju se kaže da pripadnici MUP-a 24 sata dnevno nadgledaju porodične kuće Stojana Župljanina i druge objekte koji bi se mogli dovesti u vezu sa saradiničkom mrežom koja ga skriva.

Policija zaključuje da Stojan Župljanin u prva tri mjeseca ove godine nije boravio na tim lokacijima.

Pripadnici SIPA-e su osim preduzeća "Atina trade", pretresali i objekete Fabrike duhana u Banjoj Luci tražeći eventulane dokaze o finasijskim fondovima kojima se pomaže skrivanje Stojana Župljanina.

Ističe se i da su se sredinom marta, uz posredovanje ICTY-a, u Beogradu sastali pripadnici MUP-a i Sigurnosno-infomativne agnecije Srbije na kojem su razmijenjene informacije o boravku i kretanju optuženoga.

Državna služba BiH obavijestila je MUP o prelasku granice 47 osoba za koje se sumnja da kontakriraju sa Stojanom Župljaninom, a saslušane su i nove 64 osobe koje su poznanici ili eventulano kontaktiraju sa haškim bjeguncem Župljaninom. Na ovaj način, tvrdi se, došlo se do novih operativnih saznanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: