BiH
0

Sasi: Nakon prijema u Vijeće Evrope, za BiH ključna reforma policije

FENA
Bosna i Hercegovina je napravila pomake u ispunjavanju postprijemnih obaveza nakon prijema u Vijeće Evrope, a neophodno je da nastavi reforme, od kojih je ključna reforma policije, ali i promjena Ustava kako bi država mogla efikasno da funkcionira, ocijenio je danas član Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Kimmo Sasi.

Ističući da se naša država sada nalazi u posmatračkom procesu, Sasi je na pres-konferenciji kazao da postoji lista pitanja koja treba da se riješe kako bi se taj proces priveo kraju uz jačanje uloge države u cilju njenog što boljeg funkcioniranja i jasnog razgraničenja obaveza države i entiteta.

U tom procesu pored reforme policije od značaja je i primjena reforme visokog obrazovanja i uspostavljanje institucije ombudsmana na državnom nivou.

Sasi je nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem pohvalio ono što je već urađeno u vezi s reformom odbrane u BiH, ali je odbio da navede krivce zbog kojih još nisu ispunjenje ostale postprijemne obaveze BiH nakon prijema u Vijeće Evrope.

Na sastanku je razgovarano i o reformi Ustava BiH te promjenama Ustava RS-a iz kojeg treba da se izbriše odredba koja govori o smrtnoj kazni, a u toku je utvrđivanje paketa amandmana na entitetski ustav kojim bi se izmijenila ta odredba.

Radojičić je rekao da je BiH ostvarila "ograničen napredak" u nekim oblastima.

On je upoznao delegaciju Vijeća Evrope o ekonomskim potezima u RS-u i o činjenici da je usvojen novi Zakona o visokom obrazovanju, ali i da postoji ozbiljan problem u nemogućnosti dogovora o ključnoj reformi, reformi policije, koja je preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope -Monitoring misija danas će razgovarati i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.