{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sasi: Nakon prijema u Vijeće Evrope, za BiH ključna reforma policije

F
24.9.2007. u 12:26
0
0
Sasi: Nakon prijema u Vijeće Evrope, za BiH ključna reforma policije
0
Sasi: Nakon prijema u Vijeće Evrope, za BiH ključna reforma policije
Bosna i Hercegovina je napravila pomake u ispunjavanju postprijemnih obaveza nakon prijema u Vijeće Evrope, a neophodno je da nastavi reforme, od kojih je ključna reforma policije, ali i promjena Ustava kako bi država mogla efikasno da funkcionira, ocijenio je danas član Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Kimmo Sasi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ističući da se naša država sada nalazi u posmatračkom procesu, Sasi je na pres-konferenciji kazao da postoji lista pitanja koja treba da se riješe kako bi se taj proces priveo kraju uz jačanje uloge države u cilju njenog što boljeg funkcioniranja i jasnog razgraničenja obaveza države i entiteta.

U tom procesu pored reforme policije od značaja je i primjena reforme visokog obrazovanja i uspostavljanje institucije ombudsmana na državnom nivou.

Sasi je nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem pohvalio ono što je već urađeno u vezi s reformom odbrane u BiH, ali je odbio da navede krivce zbog kojih još nisu ispunjenje ostale postprijemne obaveze BiH nakon prijema u Vijeće Evrope.

Na sastanku je razgovarano i o reformi Ustava BiH te promjenama Ustava RS-a iz kojeg treba da se izbriše odredba koja govori o smrtnoj kazni, a u toku je utvrđivanje paketa amandmana na entitetski ustav kojim bi se izmijenila ta odredba.

Radojičić je rekao da je BiH ostvarila "ograničen napredak" u nekim oblastima.

On je upoznao delegaciju Vijeća Evrope o ekonomskim potezima u RS-u i o činjenici da je usvojen novi Zakona o visokom obrazovanju, ali i da postoji ozbiljan problem u nemogućnosti dogovora o ključnoj reformi, reformi policije, koja je preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope -Monitoring misija danas će razgovarati i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: