BiH
0

Sasi i Dodik o rješavanju reforme policije u BiH

FENA
Član delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope-Monitoring misije Kimmo Sasi izjavio je danas da BiH mora da ima efikasnu policijsku strukturu u koju će svi imati povjerenje, te "sve dok se poštuju ljudska prava sa stanovišta Vijeća Evrope na lokalnom nivou može da postoji sve što poštuje ljudska prava".

"Moramo da imamo efikasnu policijsku strukturu i država mora biti efikasna", naglasio je Sasi ističući da je istovremeno veoma važno da se održi povjerenje građana u policijske strukture i "veoma često to se dešava na lokalnom nivou".

Član delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je dodao da u Evropi, u nekim zemljama, postoje različiti sistemi organizacije policijske strukture, gdje su manji prekršaji nešto čime se bavi lokalna policija, ali istovremeno saradnja između svih policijskih struktura mora da bude efikasna.

Sasi je na pres-konferenciji nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom ponovio značaj reforme Ustava kako bi BiH bila funkcionalna država te naglasio da je jako važno da se poštuju prava svih naroda, jer mehanizam predstavljanja i zastupanja svih naroda nije trenutno najbolji.

Dodik je kazao da je alternativa promjenama Ustava BiH novi razgovori o tom pitanju koji bi se vodili ispočetka, a da kada je u pitanju reforma policije RS-a pristaje na donošenje zakona, budžeta i direkcije za koordinaciju na državnom nivou, ali ne i na ukidanje policije RS-a s njenim nadležnostima.

Apelovao je i na članove Vijeća Evrope da se omogući postizanje sporazuma o onom što nije sporno u reformi policije kako bi BiH krenula dalje ka evropskim integracijama, jer i Evropska komisija nema standarde već samo principe u reformi policije.

Istaknuo je da nije upitna opredijeljenost RS-a ka evropskim integracijama BiH te da je svjestan situacije u kojoj se nalazi BiH o pitanju ispunjavanja teških pitanja reformskih procesa, policije i novog ustava, o kojem treba da se nađe najbolji i najširi konsenzus.

Entitetski premijer je ponovio optužbe na račun bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna da je "zloupotrijebio svoju poziciju tokom mandata u BiH kreirajući reformu policije koja je tako napravila najveći problem u BiH i napravila blokadu njenom putu u Evropu".

Istaknuo je "da je Ashdown bio obećao bošnjačkim političarima da će ukinuti policiju RS-a te da oni imaju problem takvog stava".

Ponovio je i da za stabilizaciju u BiH nije dobro zagovaranje ukidanja entitetskog glasanja te kada je u pitanju reforma Ustava BiH naglasio je da je RS bila za "aprilski paket" i danas je spremna na razgovore o toj reformi.