{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukinut pritvor

S
6.2.2012. u 12:02
0
1
Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukinut pritvor
0
Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukinut pritvor
Sud BiH donio je rješenje u predmetu "Zijad Dervišević i drugi", kojim se Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukida pritvor, uz izrečene mjere zabrane.
Tužilaštvo BiH tereti Zijada Derviševića za finansiranje terorističkih aktivnosti, a Amela Sefera i Sašu Bonića za terorizam.

Oni se terete da su finansirali, isplanirali i postavili eksplozivnu napravu pod putničko motorno vozilo koje koriste određeni politički zvaničnici, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napada na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su po prethodnom dogovoru organizovali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod vozila marke Volkswagen Passat, čiji je vlasnik poslanik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić, nakon čega je aktivirana u vrijeme dok su se on i Pero Mamić, poslanik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona u njemu nalazili.

Sud BiH zabranio je Saši Boniću napuštanje mjesta boravka bez prethodnog sudskog odobrenja, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivično-pravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva.

Boniću je zabranjeno putovanje, te privremeno oduzete putne isprave. Zabranjeno mu je izdavanje novih dokumenata, kao i korištenje lične karte za prelazak granice BiH.

Zabranjeno mu je i sastajanje i kontaktiranje s određenim osobama, te naređeno obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Sud je saopštio da izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: