Izrečene mjere zabrane
0

Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukinut pritvor

SRNA
Sud BiH donio je rješenje u predmetu "Zijad Dervišević i drugi", kojim se Saši Boniću, optuženom za terorizam, ukida pritvor, uz izrečene mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Derviševića za finansiranje terorističkih aktivnosti, a Amela Sefera i Sašu Bonića za terorizam.

Oni se terete da su finansirali, isplanirali i postavili eksplozivnu napravu pod putničko motorno vozilo koje koriste određeni politički zvaničnici, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napada na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt. 

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su po prethodnom dogovoru organizovali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod vozila marke  Volkswagen Passat, čiji je vlasnik poslanik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić, nakon čega je aktivirana u vrijeme dok su se on i Pero Mamić, poslanik u Kantonalnoj skupštini Zeničko-dobojskog kantona u njemu nalazili.

Sud BiH zabranio je Saši Boniću napuštanje mjesta boravka bez prethodnog sudskog odobrenja, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivično-pravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva.

Boniću je zabranjeno putovanje, te privremeno oduzete putne isprave. Zabranjeno mu je izdavanje novih dokumenata, kao i korištenje lične karte za prelazak granice BiH.

Zabranjeno mu je i sastajanje i kontaktiranje s određenim osobama, te naređeno obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici. 
Sud je saopštio da izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. 

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.